Гръцки кметове настояват да се отворят границите с България, правителството отказва

Незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България поискаха 22 кмета от Северна Гърция. Решението бе взето на видео заседание проведено в понеделник вечер.  

На обяснението от гръцкото правителство, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват баркодовете на влизащите туристи, кметовете реагираха в гневно писмо.

„Не разбираме решение на правителството да остави ГКПП "Промахон" за единствената порта за балканските (главно) туристи към Северна Гърция. Това решение противоречи на всякакъв здрав разум. Неприемливо е в Гърция през 2020 г. някой да се позове на невъзможността да се установят 2-3 нива на контрол, като противотежест на икономическата катастрофа на стотици туристически бизнеси и хиляди служители в нашия регион ", подчертаха в единодушния си вот кметовете.

В същото време те решиха незабавно да организират срещи със съответните министри, както и да уведомят областния управител г-н Метио и народните представители на региона и „да ги поканят в съвместна борба за сваляне на мрачния туризъм".

В понеделник Гърция обяви, че през последните 24 часа са регистрирани 43 нови случая на COVID-19, от които 36 са преминали през граничния пункт "Кулата - Промахон" на границата с България. 20 от тях са сръбски туристи, съобщиха здравните власти.

Междувременно положението на границата с България на КГПП "Промахон" се нормализира от понеделник. Потокът от превозни средства е непрекъснат и няма опашки и закъснения. Изненадата  е увеличението на унгарските туристи.

От 1 юли повече от 100 000 пътници са преминали границата през "Промахон". Около 15 000 от тях сърби. Българи и много гръцки емигранти от Европа, които идват в Гърция за ваканциите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България