Губернаторът на Уисконсин повика Националната гвардия на помощ срещу уличните безредици в Милуоки

Губернаторът на американския щат Уисконсин Скот Уокър повика щатската Национална гвардия на помощ на силите на реда за справяне с уличните безредици, избухнали в град Милуоки, след като полицията там застреля в събота вечерта въоръжен заподозрян при опит за бягство, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТВ.

Според полицаите убитият беглец бил 23-годишен с богато криминално досие и имал откраднат пистолет, заради което бил спрян за проверка. Не се казва дали той е стрелял или дали е насочил пистолет срещу полицаите. Вторият беглец бил заловен.

Губернатор Уокър каза, че е повикал Националната гвардия по искане на шерифа на Милуоки Дейвид Кларк и след разговор с кмета на града Том Барет и с лидера на гвардията. Според губернатора гвардията ще бъде "на разположение, ако бъде повикана".

Белият дом във Вашингтон съобщи, че президентът Барак Обама е бил подробно информиран за изблика на насилие в Милуоки след фаталния съботен инцидент.

Обама е обсъдил щателно възникналата ситуация със своята съветничка Валери Джарет и е предложил федерална подкрепа на щатските власти в Уисконсин.

Днес следобед обстановката в Милуоки изглеждаше спокойна според Ройтерс. Полицейското присъствие е било слабо, а някои местни жители са почиствали улиците от снощния екшън.

Коментари

Задължително поле