Гуд Джулай морнинг!

Има го само в България и никъде другаде по света

Посрещането на първия слънчев изгрев за месец юли край морето под звуците на песента July Morning на Uriah Heep се превърна в традиция с корени в хипи движенето през последните три десетилетия у нас.

Празникът е осмислен като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Посрещането възниква за първи път във Варна през 1983 г. Това става на морския фар на вълнолома от една приятелска компания от 20 млади момчета и момичета, вдъхновени от песента на британската хард рок група Uriah Heep - July Morning, издадена през 1971 г. Според градската легенда идеята за купона на морския бряг хрумва първо на младеж по прякор Тяната (Стоян Георгиев).

В следващите години се събират все повече хора на вълнолома, след това на Южния плаж, а след 90-те години и на Рибарския плаж. Постепенно Джулая напуска Варна и се разпространява по Черноморието, като най-масово и организирано от началото на новия век се провежда в Камен бряг с участието на екс вокалиста Uriah Heep- Джон Лоутън. Гостували са също Кен Хенсли и Пол Нютън, Б.Т.Р и други български групи.

Посрещането на изгрева на 1 юли се рапространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи движението. Отбелязва се също и във вътрешността на страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите.

Местата, на които се чества, са вече не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. През последните години Джулай Морнинг се празнува с участието на Джон Лоутън група БТР в градчето с най-красивия залез по Дунава - Тутракан.

Фактически изгревът може да бъде посрещнат навсякъде с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Що е то „хипи”?

Хипи, наричано още хипи движение или хипарство (hippy или hippie) е младежко движение, което възниква в САЩ през 60-те години на XX-ти век и постепенно запада след 70-те, макар че и до ден днешен съществуват хипита в отделни страни и райони.

Отличителни белези на хипито са джинси и свободни, широки дрехи в ярки цветове и шарки, гердани и гривни и особено дългата коса, закичена с цветя. Наричат движението Flower Power - Властта на цветята.

Музиката става централен изразител на хипи движенията и тя е предимно разновидности на рока. Особена популярност набира звученето на Битълс, Ху, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Лед Зепелин, Дорс, Боб Дилън, Пинк Флойд, Боб Марли, Грейтфул Дед, които олицетворяват духа на епохата видяна през очите на хипитата.

Търсенията и лутанията на младите хора от това поколение най-пълно са изразени на легендарения фестивал 'Удсток', състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г. Фестивалът е най-популярната проява на хипи движението и остава в историята като реализация на колективния младежки бунт.

„Правете любов, а не война” е сред девизите на Джулая.

Рок фестивал край морето: Бургазлии посрещат утрото на плажа

Мария Кехайова

Бургазлии ще посрещнат Джулай на морския бряг - на пясъчната ивица до Моста.

До изгрева на първото юлско слънце, на това място ги очаква много музика и добро настроение. Традиционно организатор на концертите е общината в морския град. На пясъка ще бъде изградена специална сцена, от която ще звучат любими хитове и мелодии.

За осма поредна година „Джулай морнинг” е замислен като незабравим рок фестивал. Освен Община Бургас, негов организатор е и фронтменът на рок група „Силует” - Марияна Добрева.

Купонът на плажа е гарантиран с присъствието на невероятните музиканти от групата „JEREMY?”. Освен техните хитови парчета, за веселото и хипарско настроение ще се погрижат актьорът Филип Аврамов и блусарската му група „Джинджифил” като тази година към тях ще се присъедини и небезивестният Калин Вельов.

Купонджиите на Джулая ще бъдат първите, които ще чуят на живо премиера на част от парчетата в предстоящия трети албум на обичаната бургаска група „Силует”. Още една банда със силно женско присъствие ще излезе на бургаската сцена на плажа за първи път - това е група „SEVI”, които противно на очакванията ще потопят присъстващите в света на хеви-рока с оригиналната си музика.

И това не е всичко - момчетата, които напоследък впечатляват бг меломаните - „SAINT ELECTRICS” - ще ни представят музиката си в малките часове на 1-ви юли. „Свежарите” от група „REWIND”, освен весело настроение, ще представят на бургаския плаж най-новите си авторски песни. За неповторимото посрещане в сутрешните часове на първото за годината юлско утро ще допринесат и местните групи „RED LIGHT DESTRICT PROJECT” и „ФЕНИКС”.

На Камен бряг с легендата Джо Лин Търнър

Кръстина Маринова

Легендарният вокал на Rainbow и на Deep Purple Джо Лин Търнар ще пее на култовото място на Джулая - Камен бряг. С него на сцената ще бъдат Звезди Керемедчиев и група „Ахат”, а купонът, който започва в 1 ч. след полунощ, ще бъде подгрят от млади български рок групи.

Около магическото място „Огънчето” утре се очаква нашествие от близо 3000 за посрещането на първия юлски изгрев с прочутото парче на „Юрая Хийп” „Джулай Морнинг”. В емблематичното село, в което живеят постоянно не повече от петдесетина души, отварят врати къщите за гости, както и любимите местни кръчми „Морска среща” и „Танго”. Нощувката е между 10 и 20 лева, но повечето фенове на традицията разпъват палатки или преспиват в пещерите.Взети са всички мерки за обезопасяване на стръмния бряг - опънати са полицейски заграждания, ленти, ще има светещи балони и охрана, осигурена от община Каварна, увери кметът на Камен бряг Георги Кръстев. Привърженици на кметъла Цонко Цонев сигурно ще го последват в Тутракан. Той обяви в социалните мрежи, че ще посреща първоюлския изгрев на Дунав с Джон Лоутън и Б.Т.Р.

Купонът на най-източния ни бряг ще събере феновете на рока на централния плаж на къмпинг „Добруджа” на 6 км от Шабла, където ще бъде вдигната сцена. На нея ще излезе още в 22.30 ч. група „Фара бенд” от музиканти, родени и израснали в Шабла, вече пръснати във всички краища на света, но празникът на първоюлското слънце винаги ги събира. След тях са русенската банда „BLUES STRINGS” и софийската група”Хоризонт”, която изпълнява любимите български хитове на Сигнал, Щурците, Тангра, ФСБ и др. След това идва ред на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”, една от най-забележителните групи на съвременната ни музикална сцена, с които той записа албумите „Към”, „Обичам те, мила”, „Революция”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Пансион за кучета”, „Пропаганда, хромозоми, силикон”, „10?”.

В люлката на някогашния хипи празник - Варна, купонът ще е най-голям в заведението „Ред рок” на брега на морето в кв.”Аспарухово”. В него ще се вихри Милена Славова с „Ревю”. За сутринта по традиция се приготвя вкусна рибена чорба за гостите.

Коментари

Задължително поле