Гъботворка мори горите в Балчишко

Извънредното положение блокирало план за борба с опасния вредител

500 декара гори на територията на ДЛС-Балчик са засегнати от гъботворка, алармира инж. Мария Кирилова, директор на Лесозащитна станция - Варна. Гъсениците на тази пеперуда изяждат листата на широколистните дървета в първата половина на вегетационния сезон, като преждевременното обезлистване крие риск за гората.

Гъботворката е опасна и за хората, тъй като е алерген, който може да причини обриви и дори респираторни проблеми. Още миналата есен при теренни проверки и лабораторни анализи служители на стопанството и Лесозащитната станция изготвили прогноза за силно нападение от гъботворка и 100% поразяване на листата през 2020 г.

На заседание на Националната комисия по лесозащита през февруари било взето решение процесът да се стопира чрез ентомопатогенната гъба Entomophagamaimaiga. Тя се внася в почвата и убива младите ларви на гъботворката, без да е опасна за човека. По план научни работници от Института за гората при БАН трябвало да третират застрашените райони от 16 до 20 март, но заради въведеното извънредно положение биологичната борба с вредителя не била проведена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България