„Гъвкаво” отлагане на Брекзит до 31 януари

Кралството може да напусне и по-рано, ако одобри сделката

Джонсън иска предсрочни избори на 12 декември

ЕС се съгласи днес с „гъвкаво” отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., което предвижда Великобритания да може да напусне съюза и по-рано, ако споразумението за излизане бъде ратифицирано, предаде Ройтерс.

Това решение на Брюксел изключва варианта Брекзит без сделка на 31 октомври и открива пътя опозиционните британски партии да подкрепят предложението на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори.

След 30-минутна среща с европейските посланици председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че държавите членки са се съгласили с молбата на Джонсън за отсрочка. Той я отправи преди седмица, тъй като така го задължава законът.

Според условията на отсрочката Великобритания има още три месеца еврочленство, но ще може да напусне блока на първия ден от който и да е от тези месеци, ако споразумението бъде ратифицирано междувременно от британския и от Европейския парламент.

За да влезе в сила отсрочката за Брекзит, тя трябва да бъде одобрена от Лондон, което се очаква днес или най-късно утре. После следва „писмена процедура”, в която членките на ЕС имат 24 часа да одобрят или отхвърлят удължаването.

В условията за него са отказ от предоговаряне на сделката за напускане и съгласие останалите 27 евродържави да се срещат без Великобритания, за да обсъждат бъдещето на блока.

Късно нощи предстоеше британските депутати да гласуват предложението на Джонсън за свикване на предсрочни избори, които той предлага да са на 12 декември.

Коментари

Задължително поле