Гълъб Донев: Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по БНТ.

"Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно", каза той.

"Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения", заяви той.

Газовите доставки

"Проблемът с доставките на газ е много съществен и ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ. по думите му танкерите не са сигурни доставки. Това, което имаме като анализ и отчет на Булгагаз, е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов, защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени - нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора - тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената". 

Цените на тока за бизнеса 

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

Смяната на властта

Няма да зачеркваме с лека ръка политики, които са успешни, които водят до подобряване качеството на живот и състоянието на хората, заяви служебният премиер.

"За съжаление, това, което заварваме, не говори добре. Ще се опитаме да имаме приемственост там, където наистина има свършени определени действия. Ние сме от три дни в МС - нас ни обвиняват за неща, които не са свършени за 7 месеца от предишното правителство."

Мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов са изключително чисти и ясни, заяви Гълъб Донев.

"По-особен е случаят в НАП - доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета през първите 6 месеца на годината, анализите и прогнозите - че те не съответстват на реалната ситуация в страната".

Смяната на над 30 заместник-министри премиерът коментира така:

"Кабинетите напускат поста заедно с министрите си - това са политически кабинети и е нормално всеки да влезе със своите заместници. Те напускат поста заедно с министъра, който е бил на тази позиция. Всички нови назначения са направени на база обстоен анализ дали съответните хора имат необходимите качества".

Ще покажем истинската ситуация в държавата, за да не може партиите да правят предизборната си кампания на гърба на служебното правителство, заяви Донев.

"Не е много честна игра, но ви гарантирам, че имаме здрави нерви и ще излезем и от тази ситуация. Няма да правим политически коментари, няма да участваме в политическата надпревара, затова служебното правителство ще стои равно отадлечено от всички политически партии."

Цените на тока за бизнеса

Правителството ще опита да намери решение на проблема с компенсациите за тока за бизнеса, тъй като те са заложени само до края на септември. За тази компенсация могат да кандидатстват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потреблението на електроенергия. С механизма, който е приет в моментаь казваме: "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

Социална политика

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийни помощи. Енергийната помощ е увеличена със 100 лева - вече е 623.55 лв. Разширен е и кръгът на правоимащите да я получат - с около 50 000 души. Още този месец линията на бедност ще нарасне от 413 на 504 лв., подчерта Донев, който е и бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени".

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание. Коментира обаче, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който ще дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите."

Външна политика

Призивът на президента трябва да се тълкува еднозначно - България да не бъде въвлечена във войната. Няма такъв риск, но всичко трябва да се следи, коментира премиерът.

България е наджеден, сигурен и предвидим партньор на НАТО и на ЕС, България има и национални интереси, които трябва да отстоява, котегоричен бе Гълъб Донев.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика