Гъркиня става говорител в Белия дом

Джен Псаки е  гръко-американка, която става новият говорител на Белия дом. Новият президент на САЩ Джо Байдън обяви на 29 ноември, че е избрал само жени, високопоставени служители и съветници в предизборната му кампания да ръководят комуникационния щаб на Белия дом. Между тях е и Джен Псаки, която ще заеме позицията на представител на Белия дом.

Псаки е била директор на комуникациите в Белия дом и бива говорител на Държавния департамент по време на президентството на Барак Обама, което означава, че тя работи в тясно сътрудничество с Джо Байдън в продължение на много години. Псаки обяви в Twitter, че тази комуникационна група е „най-разнообразната група в историята се състои от шест майки на малки деца“.

Коя е Джен Псаки?

Джен Псаки е родена в Стамфорд, Кънектикът. Завършила е  гимназия в Гринуич през 1996 г. 42-годишната Псаки е била спортист по плуване през студентските си години. Родителите й са гърка Димитрис Псакис, брокер по недвижими имоти и собственик на две компании, преди да се пенсионира  и Илейн Медуей.

Политическата кариера на Джен Псаки започва през 2001 г., когато работи по кампаниите на демократите Том Харкин и Том Уилсак. През 2004 г. тя се присъедини към предизборния екип на Джон Кери, където работи като заместник-прессекретар. През 2008 г., по време на президентската кампания на Барак Обама, Псаки работи с него като мениджър на комуникациите при пътуванията му. Когато Обама беше избран за президент, Псаки го последва в Белия дом като заместник-прессекретар и беше повишена до заместник-директор на комуникациите през декември 2009 г.

През септември 2011 г. Джен Псаки подаде оставка от този пост, за да стане вицепрезидент и главен изпълнителен директор на компанията за връзки с обществеността Global Strategy Group. Отсъствието й от Белия дом обаче не продължи дълго след като тя се завърна в екипа на Обама през 2012 г. и през 2013 г. стана говорител на Държавния департамент на САЩ.

През 2017 г. Псаки започва работа като политически коментатор в CNN, място, което тя напуска през ноември 2020 г., за да се присъедини към екипа на Байдън-Харис за прехода към властта.

Що се отнася до личния й живот, Джен Псаки е омъжена за Грегъри Матю Месер, който е заместник-финансов директор в предизборната комисия на Демократическата партия и имат две деца.

Коментари

Задължително поле