Водач без книжка в опасност след удар в дърво

Нови 743 жертви на коронавируса в Испания през последното денонощие, загиналите станаха 13 798

Здравният министър на Франция: Все още не сме стигнали пика на епидемията от коронавирус

ЕК обяви нова помощ за Италия и изрази тревога от обстановката в Испания

Полицаи потушиха семеен скандал и намериха дрога

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Зърнопроизводителите от Търновско се готвят за пролетна сеитба Фермерите нямат сериозен недостиг на семена и препарати заради налични запаси

Шиндзо Абе обяви извънредно положение в Токио и шест други области в Япония

ББР дава до 48 800 лв. на хотели и ресторанти Банката ще осигури и допълнителен ресурс за финансиране на бизнеса

Китай организира над 300 полета с медицинска помощ за други страни

Преслава показа как поддържа форма с помощта на дъщеря си (ВИДЕО)

21 акта за разходки в паркове и събиране на компании в Разградско 13 са разследванията за нарушена карантина

Как да опазим психичното си здраве по време на пандемията от COVID-19

Голямо количество контрабанден тютюн и наркотици са открити при полицейска операция на ОДМВР-Благоевград

Турското правителство ще плаща 60% от заплатите на служителите, засегнати от COVID-19

Гърция готви четвърти спасителен пакет за бизнеса, чака лекарство от Япония срещу коронавирус

Кириакос Мицотакис

Гръцките здравни власти съобщиха за 71 нови случая на заразяване с коронавирус в страната в понеделник, с което общият брой на инфектираните става 695. Лекуваните от коронавируса в болниците вече са 114 души, като 35 от тях са в критично състояние. Въз основа на епидемиологичните данни властите изчисляват, че реално около 8 000 до 10 000 души са били заразени в страната с коронавирус.

Добрата новина е, че японско лекарство, за което китайското правителство обяви във вторник че вероятно лекува коронавирус вече е поръчано от Гърция. Това бе съобщено още на брифинг от здравното министерство. Fujifilm Toyama е компанията производител. Става дума за препарата „Фавипиравир“. През февруари започнаха клинични тестове в китайските градове Ухан и Шендженза за ефективността му срещу коронавирусната инфекция (COVID-19), а на 17 март Пекин оповести положителните резултати. Известен е от 2014 г., когато е изпробван за лечение на ебола.

През вчерашния първи ден от карантината в страната около 1 000 000 съобщения бяха изпратени от граждани с искане за напускане на дома. От вчера Гърция е под пълна карантина и забрана за движение на граждани в и между населени места, освен в спешни случаи.

Излизане от дома става само с разрешение от властите чрез смс и то при крайна необходимост. До хранителен магазин се изисква потвърждение на разрешението, което се проверява от полицията и лична карта. Влиза се с маска и ръкавици навсякъде. При движение с лек автомобил – служебен или частен, се разрешава в него да има най-много двама души. Глобата за безцелно разхождане е 150 евро.

Властите не се поколебаха да наложат глоба от 5 000 евро на 13 души, които нарушиха карантината. Освен паричната глоба срещу тях е заведено наказателното производство. Министерството на труда извършва проверки на работното място, дали се спазват препоръките, при нарушения глобата е до 1 милион евро и отнемане на лиценза.

Следващите десет дни са решаващи. От кривата на разпространение на вируса ще се прецени дали да се вземат допълнителни решения и дали са необходими повече действия на правителството.

Що се касае до икономическите мерки премиерът Мицотакис обяви, че ще бъдат инвестира 10 милиарда евро за борба с коронавируса. Правителството има допълнителни мерки и планове за справяне със смъртоносната пандемия, активирането на които ще зависи от препоръките на компетентните учени.

Допълнителните средства, заделени от ревизирания бюджет, ще бъдат насочени за удължаване на сроковете за предоставяне на обезщетенията за безработица (от 800 евро) до края на април – за работници, които са загубили работата си поради закриване на бизнеса, и за тези, които работят за компании, които търпят значителни финансови загуби.

Затворените са целогодишните хотели в страната по време на карантината. Работи по един във всяка област, както и три хотела в Атина и Солун.

Гръцкото правителство разработва и четвърти пакет за спасяване на икономиката, който ще бъде финансиран от Корпоритавния пакт за развитие (ЕСПА). Разработва се отделен пакет за туризъм и транспорт, при който се предвижда намалено ДДС и други плащания като по-голямата част от банковия пакет по практически причини ще бъде използван към края на кризата, за да се рестартира икономиката. По-специално, средствата ще бъдат насочени към бизнеса.

Атина има амбицията да издейства от фондовете на ЕС допълнителна подкрепа като например за всеки пътник да се даде ваучер от 300 евро, с пари от европейски фондове. От своя страна хотелиерите планират нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи.

Мерките за стимулиране на транспорта и туризма предвиждат още намаляване на транспортните такси и ДДС за въздушния транспорт. Понижаване на ДДС на местата за настаняване до 6%. Намаляване на туристическата такса за втората половина на годината до 4 евро в зависимост от категорията на хотела. Намаляване на авансовото данъчно облагане до 50%.

Припомняме, че Гърция въведе забрана за пътуване на чужденци без ясна цел или накратко туристи. През граничните пунктове се пропускат само гръцки граждани и чужденци законно пребиваващи в страната, което е видно от документите за пребиваване. Ограничението не се отнася за товарни автомобили.

Отворен остава засега въпросът за полетите от Франция и Германия остава, както и до и от Великобритания и Турция, след вчерашното прекъсване до Италия и Испания. Какво предстои ще зависи от това как вирусът се разпространява в тези страни, въпреки че вече има предложения за замразяване на тези полети.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.