Изнасяме една трета от българското сирене Над 23 000 тона стига експортът през 2018 г.

138 катастрофи с 13 загинали са станали в Търновско за 8 месеца Ранените са 208 души

Плащаме двойно по-скъпо за руски газ

Xbox джойстик вече и за Apple Геймпадът е на цена от 59,95 щатски долара

Протестиращите каталунци завзеха летище в Барселона (ВИДЕО) Броят на ранените през първия ден на сблъсъците с полицията надхвърли сто

Българският представител в Съвета по култура на фондация „Микеланджело” е директорът на музей „Етър“

Президентът Радев: Само свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 16 октомври 2019

ГДБОП влезе в БФС

Над 2000 посетители ще събере форумът Innowave Summit във Варна Еврокомисарят Мария Габриел и човекът-идея Шед Симов са сред лекторите на високотехнологичната конференция

10 години затвор за баща, изнасилвал дъщеричката си

Задържаха грабител и шестима наркодилъри

НАП пуска на безценица имоти на длъжници

Дъщерята на Лени Кравиц ще бъде Жената-котка в новия „Батман“

Гърция да не се отмята от целите за бюджетен излишък

Според Кириякос Мицотакис, чиято партия “Нова демокрация” спечели мнозинство на общите избори, е нужна либерална програма, която радикално да подобри бизнес средата и инвестиционния климат в Гърция.

Това може да наруши икономическото доверие и перспективите за по-нататъшно облекчаване на дълга

Мицотакис се застъпва за либерална, реформистка програма

Ръководителите на еврозоната предупредиха новото правителство на Гърция да не отстъпва от поставените цели за бюджетен излишък, заявявайки, че това би накърнило трудно спечеленото икономическо доверие и би застрашило перспективите за по-нататъшно облекчаване на дълга.

Новоизбраният премиер Кириакос Мицотакис обеща да търси намаляване на целевите нива, които предното гръцко правителство договори с фондовете на еврозоната през миналата година в замяна на сделка за значително облекчаване на дълга.

Според сделката, определяща условията за излизане на Гърция от осемте години международни спасителни мерки, държавата се ангажира да поддържа първичен бюджетен излишък, който изключва вноските по погасяването на дълга, от 3,5% от брутния вътрешен продукт до 2022 година.

Въпреки твърденията на Международния валутен фонд и мнозина икономисти, че летвата е твърде висока и ще навреди на растежа, правителствата от еврозоната са на мнение, че това е необходимо, за да се запази способността за обслужване на гигантското дългово бреме на страната.

В изказване след срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел в понеделник, ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че целта от 3,5% е “крайъгълен камък” на спасителната програма за Гърция и продължава да бъде валидна.

“Тя е условие за допълнителни мерки за облекчаване на дълга без нейното изпълнение и е много трудно да се види как би могло да се постигне устойчиво обслужване на този дълг”, каза той.

Реглинг припомни, че Гърция дължи над 200 млрд. евро на фонда за финансово стабилизиране на страните от еврозоната.

“Ние се радваме да работим с всяко правителство, както сме правили и в миналото”, каза той. “Съвсем нормално е новите правителства да имат нови, различни приоритети, но те трябва да спазват и поетите ангажименти”.

Мицотакис, чиято партия “Нова демокрация” спечели мнозинство на общите избори в неделя, се застъпва за либерална, реформистка програма, която радикално да подобри бизнес средата и инвестиционния климат в Гърция.

Според него, намаляването на целта за бюджетен излишък би отворило възможности за облекчаване на данъчната тежест върху работещите и за предприемане на други мерки за стимулиране на растежа в частния сектор.

Гръцкият премиер подчерта желанието си да преговаря по въпроса и своя ангажимент към добри отношения с Брюксел. Но много финансови министри и други високопоставени лица от еврозоната остават силно предпазливи към всяко отклонение на Гърция от поетите ангажименти, които бяха резултат от дълги и напрегнати преговори.

Запитан за посланието си към новото гръцко правителство, председателят на еврогрупата Марио Сентено каза: “Ангажиментите са си ангажименти и, ако ги нарушаваме, доверието е първото нещо, което се разпада, а това води до липса на надеждност, инвестиции и в крайна сметка на растеж. Така че моят съвет е ангажиментите да се спазват”.

Приветствайки новата администрация, еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, не спести похвалите си за предходното ляво правителство на Гърция, водено от Алексис Ципрас.

“Историята ще запомни, че правителството на СИРИЗА на г-н Ципрас сложи край на ерата на спасителните планове”, каза той. “Изборите са важни, историята също е важна”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.