Гърция излиза от карантината, глоба за неносене на маски

На границата при влизане е необходимо пътуващият да докаже, че живее законно в страната или притежава собствено жилище или такова под наем

С плавен преход към ново ежедневие и правила, Гърция излиза поетапно от наложената карантина и преминава към втора фаза в борбата с COVID-19. Девизът „Оставаме вкъщи“ се променя на „Оставаме в безопасност“. Това заяви в обръщение към гръцкия народ премиерът Кирякос Мицотакис.

Според графика, представена от министър-председателя, се предвижда поетапно отваряне на страната в рамките на следващите два месеца.

От 4 май отпада изискването хората да напускат домовете си само след изпращане на SMS или получаване на писмено разрешение. За още две седмици остава забраната за движение между областите. Дотогава нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 300 евро, отнемане на шофьорска книжка и регистрационни табели за 60 дни. От 19 май пада и тази забрана и се разрешава свободното придвижване между островите и пътуванията в цялата страна.

На 4 май врати ще отворят малките търговски обекти, като фризьорски салони, където обаче ще е необходимо предварително записване. Останалите търговски обекти ще започнат работа от 11 май, а моловете - от 1 юни.

От 4 май в църквите ще могат да се извършват индивидуални поклонения, а от 17 май - и богослужения.

Началните училища, детските градини и ясли остават затворени. Възможно е да заработят от 1 юни, но само ако ходът на епидемията е низходящ. Учебните занятия за последния гимназиален клас се възстановяват на 11 май, а седмица по-късно - и за останалите класове от прогимназия и гимназия.

От 1 юни отварят заведенията за обществено хранене, както и целогодишните хотели, а от 1 юли - и сезонните хотели. Организираните плажове засега остават затворени.

Навсякъде остават изискванията за спазване на дистанция от 1,5-2 м между хората, както и задължителното носене на медицински маски в затворени помещения и градски транспорт. Глобата за неспазване на правилата е 150 евро.

14-дневната карантина на влизащи от чужбина гърци или постоянно живеещи чужденци в страната засега остава. При какви условия ще бъде отворена границата за туристи ще стане ясно след постигане на общо споразумения със страните членки на ЕС.

Припомняме, че от 23 март Гърция пропуска на територията си само гърци и чужди граждани, които живеят или работят в страната. Това трябва да се удостовери на пропускателния пункт с официален документ на гръцки език.

На границата при влизане в Гърция е необходимо пътуващият да докаже, че живее законно в страната или притежава собствено жилище или такова под наем. Постоянното живеене се доказва с данъчна декларация от последната година и Удостоверение за постоянен адрес (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ), удостоверение може да се изтегли с името и паролата за влизане в гръцката данъчна система. Всички други документи различни от тези може да не бъдат признати от гранична полиция и бъде отказан достъп за влизане в страната.

На границата се попълва анкетна карта с адреса на пребиваване на всеки пропуснат в Гърция и той се подлага на 14-дневна карантина. За нарушаването й глобата е 5 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа