Гърция настоява за "географско или хронологическо определение" в новото име на Македония

Решение на спора за името на Бившата югославска република Македония трябва да бъде постигнато в съответствие с предложението на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц на базата на съставно наименование, което включва или географско, или хронологическо определение. Това се заявява в изявление на кабинета на гръцкия министър-председател, с което, както изглежда, се отхвърля най-новото предложение за името - "Република Илинденска Македония", предаде МИА.

В прессъобщението от офиса на Алексис Ципрас се споменава изявлението на премиера на Македония Зоран Заев, според когото името "Република Илинденска Македония" е компромисно и се приема от двете страни.

"Приветстваме изявлението на БЮРМ, че решение за името не може да бъде постигнато без "ерга омнес" (т.е. новото наименование да бъде за всеобща употреба, бел.ред.).

Независимо от това, ние насърчаваме нашите съседи да продължат да работят заедно, за да намерим взаимно приемливо решение с географско или хронологическо определение в съответствие с пакета предложения на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц," се посочва в изявлението, в което отново се изтъква необходимостта от извършване на ревизия на македонската конституция.

Почти всички опозиционни сили в Гърция отхвърлиха като "иредентистко" предложението Македония да бъде преименувана на "Република Илинденска Македония".

Коментари

Задължително поле