Гърция осуетила план за внедряване на гюленисти на нейна територия

Гръцките служби за сигурност са осуетили план за внедряване в страната на привърженици на живеещия в изгнание в САЩ турски имам Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара в оркестрирането на неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г., според информация, съобщена ексклузивно от вестник Kathimerini.

Според редакцията привърженици на Гюлен са планирали да се установят в Гърция, за да приемат членове на мрежата от редиците на онези, които са избягали от Турция.

В началото на миналата седмица трима американски граждани от турски произход, за които се предполага, че са имали водеща роля в плана, са спрени на международното летище в Атина, където са пристигнали с полет от САЩ. След проверка от властите те са били задължени да напуснат страната заради заплаха за националната сигурност на Гърция.

Тримата заподозрени са се представили като членове на неправителствени организации и инвеститори в недвижими имоти. Те са заявили, че се интересуват от закупуване на имоти в Гърция или от бизнес за настаняване на мигранти като част от по-широк инвестиционен план.

Поради деликатността на въпроса разследването на случая се пази в строга тайна.

След неуспешния преврат в Турция през юли 2016 г. повече от две хиляди турци, повечето от които са привърженици на Гюлен, са потърсили убежище в Гърция.

Коментари

Задължително поле