Гърция откри плажа

Заработиха малки търговски обекти, ресторанти и барове - на 1 юни

От днес миряните могат да посещават църкви

Маските са задължителни в транспорта и публични помещения

Гърция излезе днес от карантината, наложена преди шест седмици заради COVID-19, и страната плавно преминава към втора фаза на рестрикциите, през която ограничителните мерки постепенно ще се разхлабват.

От днес отпаднаха SMS-ите, с които се искаше и получаваше разрешение за излизане от домовете. Остава обаче забраната за придвижване между отделните региони, както и до островите, очаква се тя да падне на 19 май. Днес заработиха и малки търговски обекти като книжарници, цветарски магазини, фризьорски салони.

Отворени вече са и свободните плажни ивици, но организираните плажове все още не работят.

В обществения транспорт и затворените публични помещения е задължително носенето на предпазна маска, като нарушителите се глобяват със 150 евро. Задължителна е и дистанцията от 1,5 м между хората на публични места и в работни помещения. В автобусите и метрото има посочени места за пътници. Забранено е събирането на повече от 10 души, като за неспазване на ограничението се налага глоба от 1000 евро. Променено бе работното време на държавните учреждения, за да се избегне струпване на хора. Общински служители регулират спазването на безопасно разстояние между чакащите.

От днес бе позволено на миряните да посещават църквите, но само за индивидуално поклонение.

] Сериозни задръствания се образуваха днес в Атина, след като отпаднаха ограниченията за излизане от домовете. С клиенти се напълниха и фризьорските салони, които бяха затворени през последните шест седмици. Снимка: Бойка Атанасова
Сериозни задръствания се образуваха днес в Атина, след като отпаднаха ограниченията за излизане от домовете. С клиенти се напълниха и фризьорските салони, които бяха затворени през последните шест седмици. Снимка: Бойка Атанасова

Това е първата фаза от плана на правителството за постепенно връщане към нормален ритъм на живот и работа. В зависимост от развитието на пандемията ще се решава дали да отпадат още ограничителни мерки или да бъдат налагани допълнителни такива.

Туризмът в страната все още е блокиран. Властите планират от 1 юни да отворят целогодишните хотели, ресторантите и баровете. Месец по-късно се планира отваряне на сезонните хотели. За отварянето на границите за чуждестранни туристи се чака общоевропейско решение. Част от гръцките туроператори все още не приемат резервации в очакване на условията за пътуване. Асоциацията на гръцките туристически компании ще представи на 11 май на здравните власти своите предложения, които да им помогнат в търсенето на подходящия модел за рестартиране на туризма.

В района на Халкидики, където почиват много българи, хотелиерите настояват блокадата да бъде вдигната в началото на юни, а не от юли, каквото е решението на министерството на туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа