Гърция очаква 60-70% по-малко чужди туристи

Поради масовото намаляване на търсенето на ваканционни пътувания от основните пазари Гърция ще отбележи сериозен спад в приходите от туризъм.

Очаква се спадът на разходите за самолетни пътувания и настаняване от немски, френски, италиански, британски и американски почиващи тази година да достигне между 60 и 70 процента, пише БГНЕС.

Изследването на Института на Гръцката конфедерация по туризъм прогнозира, че загубите на приходи през 2020 г. ще бъдат големи, като се има предвид тримесечното разпределение на приетите (4% през първото тримесечие, 26 процента през второто тримесечие , 59% през третото и 11% през четвъртото тримесечие) и фактът, че второто тримесечие вече е загубено.

„Също така остава несигурно кога ще приключат спешните мерки в Гърция и нейните пазари и с каква скорост пазарите ще се възстановят“, гласи оценката.

Миналата година поетите пътувания достигнаха рекордните 18,179 милиарда евро. Ако тази година нещата се бяха развили по подобен начин, второто тримесечие щеше да донесе 4,7 милиарда, които сега са загубени. От останалите 13,48 милиарда около 530 милиона вече бяха събрани през първите няколко месеца. Ако разходите се намалят с 60 процента за втората половина на годината, според консервативните оценки, цитирани от INSETE, вместо 12,9 милиарда евро, туризмът ще донесе само 5,1 милиарда, или общо 5,65 милиарда евро за цялата 2020 г. Това е по-малко от една трета от приходите за 2019 г.

Коментари

Задължително поле