Гърция планира да отвори туристическите си врати на 14 май

В интервю за Атинската информационна агенция, министърът на туризма Харис Теохарис изпрати съобщение до глобалната туристическа общност за безопасно отваряне на гръцката туристическа индустрия.

"Ние сме безопастни домакини и се грижим за всеки турист, като член на нашето семейство. Доказахме, че сме безкомпромистни в прилагането на здравни протоколи“, отбеляза той.

След като направи обширна препратка към Цифровия сертификат за ваксинация, който ще има решаващ принос за увеличаване на потока от туристи в страната, министър Теохарис, остави лъч на оптимизъм за пристигането на чуждестранни посетители в Гърция дори преди 14-ти май.

"Ако всичко върви добре на фронта Covid-19, Гърция ще може да приема туристи дори по-рано", каза той и добави, че министерството обсъжда постепенното отпускане на пътуванията от ЕС, САЩ, Обединеното кралство , Израел, Сърбия и Обединените арабски емирства. 

Освен това ще бъдат разрешени и круизи без междинни спирки в пристанищата, така наречените „сини круизи“. Като цяло международният интерес към откриването на гръцкия туризъм е много голям.

"Имах такова усещане например по време на неотдавнашното ми посещение в Румъния, че Северна Гърция е много важен пазар. Затова продължаваме с най-голямо внимание, стъпка по стъпка. Туризмът е национален проблем и залогът може да бъде спечелен само със сътрудничество и разбиране между държава, частен сектор, служители, местно самоуправление", каза министър Теохарис.

По отношение на развитието на туристическата година Теохарис изрази оптимизъм, подчертавайки, че 2021 г. ще бъде по-добра от предходната година и в същото време ще изведе Гърция по пътя за възстановяване в бъдеще. Той се фокусира върху посланията, които достигат до Министерството на туризма, които отразяват оценката, че Гърция все повече се налага като туристическа дестинация за утрешния ден.

„В анкети, проведени от туристически агенции, медии и т.н. се отразява усещането, че марката Гърция е засилила влияние в сравнение с миналата година ", отбеляза той.

По отношение на рестартирането на туристическата индустрия, г-н Теохарис поясни, че за да пристигне турист е необходимо:

Първо, или да бъде ваксиниран, или да се е възстановил от болестта, или да има отрицателен тест.

Второ, когато пристигне, ще бъде подложена на пробна, целенасочена проверка на летището.

Трето, ще се използват бързи тестове.

Четвърто, ще има изолирани хотели за ковид-случаи и тази година ще се прилагат здравните протоколи.

Припомняме, че Гърция се готви да отвори от 16 април сухоземните си граници, според изявление на министъра, разбира се при много строги мерки, дори ако пътуването между префектурите не е разрешено.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа