Гърция притиска Европа за рестарт на туризма от 15 юни

Гърция изпрати "non paper" с осем предложения за рестартиране на туризма до службите на Европейската комисия, които според гръцките власти трябва да бъдат приети от всички държави-членки на Европейския съюз. Гърция е туристическа суперсила в Европа, така че предложенията са много важни и винаги се приемат много сериозно от други европейци.

"Нашата цел е да работим в посока отваряне границите за свободно пътуване в ЕС от 15 юни, там, където е възможно с PСR тест 72 часа преди пътуване или за антитела", пише в документа. Не трябва да има "карантина или други забранителни изисквания при завръщането". Освен това предложението предполага, че няма да се изискват тестове за пътуване между райони, „които са показали ясни и постоянни доказателства, че ситуацията с Covid-19 е под контрол“.

"Единният пазар остава основата на нашия съюз. Без свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали Европейският съюз не може да оцелее. Трябва да защитим целостта и неделимостта на четирите свободи, които са еднакво важни. Не може да има дискриминация или разграничаване в туризма. Пътните превозни средства по шосе, въздух, железопътен транспорт или ферибот се отварят едновременно въз основа на здравни протоколи. Не можем да оставим повече държави-членки на нашия Съюз да изостават. Всички граждани на Европейския съюз трябва да имат еднакви права и достъп до пътуване, независимо от техния географски произход или дестинация. Държавите-членки следва да приемат общи и реципрочни насоки за грижата за пътниците. Това означава, че не трябва да има непропорционални изисквания от тях при връщането им в държавата-членка на произход", пишат още гърците.

От 18 май Гърция рестартира свободното пътуване от и до остров Крит и цяла континентална Гърция. От 25 май и до останалите острови.

Както в. "Труд" писа от понеделник Гърция рестартира постепенно и плавно икономиката в страната. 25% от бизнеса вече работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа