Гърция пусна платформа за регистрация на ваксинирани в чужбина

Платформата anagnorisi.emvolio.gov.gr беше пусната в експлоатация в понеделник следобед за деклариране на ваксинации, извършени в чужбина.

По този начин притежателите на европейски цифров сертификат за COVID или цифров сертификат от трета държава, който се е присъединил към системата за цифрови сертификати на ЕС COVID, вече имат възможността да бъдат регистрирани по електронен път като ваксинирани във външния регистър за ваксинации, поддържан в Гърция.

Платформата е достъпна както на гръцки, така и на английски език и се отнася за граждани, които живеят постоянно в Гърция, притежават здравен номер АМКА и са завършили своята ваксинация в чужбина. 

На база регистрацията всеки ваксиниран в чужбина до две дози може да поиска среща през платформата за трета бустерна доза и получи гръцки европейски сертификат.

Припомняме, че неваксинираните граждани на възраст над 60 години имат само няколко дни да се ваксинират, тъй като от следващия понеделник започва налагането на глобата от 100 евро.

По-конкретно, гражданите на възраст над 60 години, които не са били ваксинирани, трябва до 16 януари да си запишат час за ваксинация, избягвайки януарската административна глоба.

Единственият случай да се отървете от задължителната ваксина срещу коронавирус е ако има здравословни причини и разбира се винаги с лекарско мнение.

Глобата ще се налага на всички граждани на възраст над 60 години за всеки месец, в който остават неваксинирани. Съответното изменение гласи, че задължението за ваксинация се отнася за „всички физически лица, които имат местожителство или местопребиваване на територията на Гърция и са родени до 31 декември 1961 г.“

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа