Гърция чества националния си празник, принц Чарлз се просълзи (ВИДЕО)

Днес е националният празник на Гърция, 200 години от избухване на гръцкото освободително въстание през 1821 година. Величественият военен парад е в ход в присъствието на президента на републиката Екатерини Сакеларопулу, премиера Кириакос Мицотакис, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, принцът на Уелс Чарлз, руският премиер Михаил Мишустин.

Френският президент Еманюел Макрон отложи визитата си в Атина поради строгата карантина в Париж. Франция е представена от министъра на отбраната. Присъстват също представители на дипломатическите мисии в Атина.

Венец беше поднесен пред паметника на Незнайния воин пред гръцкия парламент от принц Чарлз тази сутрин, като част от честванията на 25 март и завършването на 200-годишнината от гръцката революция.

Когато звучеше британският национален химн, обективът се фокусира върху лицето на принц Чарлз, който се просълзи.

Гърция е украсена с националните знамена в чест на 200 години от началото на войната за независимост. „Днес всички сме гърци“, заявиха в поздравление официалните гости пристигнали в Атина, за да присъстват на внушителен военен парад днес.

Във военния парад в чест на националния празник ще се включат сили на различни видове гръцки войски. За първи път в съвременната история тържествата включват конник, облечен като Евзонас, държащ гръцкия флаг, водейки група конници, облечени във фустанели, датиращи от Революцията до Втората световна война.

Поради строгата карантина не се допускат граждани да присъстват на парада. На техните места властите поставиха хиляди национални знамена.

Центърът на гръцката столица се охранява от 4000 полицаи и специални части.

Тържественият старт бе даден от хълма Акропола, където точно в 8.00 ч пристигна премиерът Кириакос Мицотакис, където прозвуча националния химн. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа