„Г-7“ нахрани световните медии

Премиерът на Италия Джорджа Мелони посрещна малко преди обяд шестимата си гости от „Г-7“.

Ядене и пиене на корем за 1500 журналисти, тоалетни на всеки ъгъл в пресцентъра

Новините от форума на западните лидери прецеждат по телевизора дежурни говорители

Призовавайки политиците да нахранят журналистите, ако искат да е мирлик около тях, Хубавото Наде от зората на българската демокрация въобще не искаше да каже, че вместо новини, на пишещото братство трябва да му бъде дадена качествена кльопачка. Не, просто лъчезарната госпожа на някогашното СДС се бе изцепила в смисъл нахранете добре гладните журналисти, за да не интерпретират срещу нас всичко онова, което генерираме като вести или което е в помислите ни. А трийсетина години по-късно, в Южната италианска област Пуля, организаторите на Петдесетата среща на високо равнище на лидерите на седемте най-развити западни страни реализират тежко обогатена кавър-версия на Михайлова в отношението си към световното репортерско войнство.

Въпросните организатори на „Г-7“ в лицето на италианското правителство направо обезсмислиха журналистическата професия, „отцепвайки“ над 1500 пратеници на вестници, радиа и телевизии на 60 км разстояние от мястото на събитието и лишавайки ги от свежа информация. В замяна на възможността да добиват новини от първа ръка те им осигуриха ядене и пиене на корем 24 часа в денонощието, плюс тоалетни на всеки ъгъл в пресцентъра с по двама-трима чистачи за всяка. Като за онова, което се случва с лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония в намиращото се далеч на Юг баровско курортно селище Борго Егнация съобщаваха по телевизора или чрез радиоканали нефелни говорители и коментатори. 

А те най-често четяха или преразказваха шаблонни информационни сводки, писани сякаш преди месеци с многоточия за нанасяне на някоя подробност от последния момент. И давайки си сметка, че за работата му ще се погрижат тези информационни шерпи на форума, пишещото братство се отдаде на ядене и пиене, плюс обиколки за докопване на подаръчета и лакомства от десетината спонсорски щанда. Сред които се отличаваше този на иначе прекрасните италиански автомобили „Мазерати“, които обаче простосмъртен журналист едва ли някога може да си купи с едната заплата и някой и друг хонорар, та даже да му се е случило да отразява „Г-7“.

От телевизорите в пресцентъра разбрахме, че премиерът на Италия Джорджа Мелони посрещна малко преди обяд шестимата си гости от „Г-7“, председателката на ЕК Урсула фон Дер Лайен и президента на Европейския съвет Шарл Мишел. След ръкостисканията групата се настани около голяма кръгла маса и започна първото пленарно заседание на петдесетата поредна годишна среща на лидерите на Запада. Джорджа Мелони се обърна към тях с думите: „За нас, италианците, е чест и гордост да бъдете наши гости!“, като преди това вдигна пред фотографи палец нагоре, сякаш казваше: „Аз победих!“ 

„Гвоздеят“ на следобедното заседание на седмината лидери в Борго Егнация бе участието в него на президента на Украйна Володимир Зеленски. Той пристигна някъде към 14 и 30 часа, Джорджа Мелони го разцелува, после по рамото го потупаха останалите лидери, а с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел си поговориха на ушенце. Всички очакваха на кръглата маса да заеме мястото си президентът на САЩ Джо Байдън и когато той най-после се настани до Джорджа Мелони, тв-операторите напуснаха залата и заседанието започна при закрити врати.

Според разпространената сутринта в пресцентъра информация от Вашингтон седмината западни лидери плюс Зеленски е трябвало да обсъдят черновата на заключителния документ, с който поемат ангажимента да предоставят на Украйна до края на годината 50 млрд. долара от лихвите от замразените в Западна Европа руски авоари.

Според предварителната неофициална програма на форума в 19 и 30 часа италианско време Джо Байдън и Володимир Зеленски трябва да подпишат договор, с който САЩ гарантират сигурността и суверенитета на Украйна. После участниците в срещата на високо равнище трябва да бъдат откарани в намиращия се на шестдесет километра град Бриндизи, в чиито древен замък „Свево“ ги очакваше за богата вечеря от местни специалитети и вина президентът на Италия Серджо Матарела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи