Даваме до 200 лв. за коледни подаръци (обзор)

Две трeти от хората ще купят модни артикули, почти половината - козметика

12% ръст на търсенето на вили под наем

Над 30% от българите ще отделят между 100 и 200 лв. за коледни подаръци на близките си. Това показва проучване, проведено онлайн сред потребителите на OLX България. 80% от всички запитани ще зарадват само най-близките си хора за празника, или средно около пет човека. С бюджет до 50 лв. ще бъдат малко под 10% от българите, а над 300 лв. ще отделят за коледни подаръци 27% от всички анкетирани.

Две трeти от хората ще подарят модни артикули за Коледа, а над 55% ще заложат на играчка или сувенир. Близо половината от анкетираните ще изберат козметика, докато останалите категории, които попадат в списъка на предпочитаните подаръци, са спортни стоки и аксесоари, пътувания и преживявания. 65% от участниците в проучването ще комбинират онлайн пазаруване с ходене по магазините.

Според данните на компанията най-голям ръст на търсенето покрай Коледа има в категория “Играчки”, където запитванията скачат с близо 50%. С 18% повече се търсят мобилните телефони в OLX през декември, а с 16% нарастват и разглежданията на обявите в категория “Мода”. И предлагането се покачва в съответните категории съответно с 22,17% и 12%.

Според OLX България най-търсените ключови думи през ноември 2018 г. са “мобилен телефон”, “PlayStation”, “тротинетка”, “Пес патрул” и “колело”. Други търсения за сезона включват ключовите думи “телевизор”, “климатик”, “домашно кино”, “пералня” и “ски”.

Според платформата най-търсени сред обявите за почивки са вилите на село и къщите за гости, като се отбелязва 12% ръст в категорията преди празниците. Най-голямо търсене на къщи за гости има в района на Велико Търново. Близките до София дестинации Сапарева баня, Белчин и Боровец са най-търсени за СПА. Средната цена на пакетите за почивка в дните около Коледа и Нова Година е 622 лв., показва още проучването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика