На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Дават втори шанс на длъжниците Най-късно за 10 години борчовете на хората ще бъдат изчиствани

Длъжниците в страната, които не могат да върнат заемите си към банки, бързите кредити или да платят битовите си сметки ще получат втори шанс. Това е целта на нов закон за несъстоятелност на физическите лица, който е разработен от експерти към омбудсмана Мая Манолова. Идеята на закона, е във фалит да могат да бъдат обявявани всички граждани, както и предприемачи като например самоосигуряващи се и хора със свободни професии.

Предлага се да има три варианта на процедурата за обявяване в несъстоятелност според доходите на длъжника. В първия случай длъжникът има доходи в размер над несеквестируемия минимум, който зависи от членовете на семейството. В този случай част от дълговете може да бъдат опростени. Но ще трябва да се договори погасителен план с кредиторите и длъжникът да изплати останалите си борчове в рамките на 3 или 5 години. При втория вариант длъжникът няма доходи, но има имущество, което ще бъде разпродадено. Но няма да се пипа единственото му жилище, както и обзавеждането и основната битова техника. При третия вариант длъжникът няма никакви доходи и имущество. В този случай той веднага ще бъде обявяван във фалит, но през следващите 10 години част от доходите му, и имуществото, което придобива, ще отиват за кредиторите. След изтичане на тези 10 години ще бъде освобождаван от старите си задължения. Хората, които са обявени във фалит, няма да могат да взимат нови заеми са срок от 3 или 5 години, включително да ползват кредитни карти.

В края на 2017 г. лошите кредити в страната са на стойност 4,7 млрд. евро, като 3,4 млрд. евро от тях са просрочени над 90 дни. Лошите потребителски заеми са за 400 млн. евро.

34% от българите имат кредит, сочи проучване на социологическата агенция Глобал Маркетс, което беше представено заедно с идеите за нов закон за личния фалит. Най-често забавяне при плащането на вноските има при бързите заеми – 59% от ползвателите на тези финансови продукти са бавили част от вноските си. На следващо място са закъсненията при изплащане на заеми от близки и приятели (44%), и лизинг (42% са имали закъснения). Сред причините хората да не могат да върнат заемите си, са оставане без работа, заболяване или промяна на бизнес средата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Глупав закон,
    Защо да обявявам фалит, като и след това трябва да плащам от новата си работа?
    Не би трябвало от фалирал човек да искат отново да е задължен.
    Трябва да му се даде възможност да стъпи на краката си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.