Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Сачева ще търси Светия синод за социалния закон

ЕК обяви своята „Зелена сделка”

Цигани стреляха и хвърляха камъни по полицаи

София на косъм от трагедия като в Хитрино

Балканстрой с награда за Сграда на годината

Апартаментите за гости с данък до 250 лв. на стая Плащат налог като хотели с 1-2 звезди

Париж разкри реформата на пенсиите Синдикатите я отхвърлиха и обещаха стачките да продължат

Следователи дариха наградата си от ВСС на „Българската Коледа“

Катастрофа между 4 автомобила затруднява движението през прохода „Предела”

Президентът Радев за прокурора, който ще разследва главния прокурор: Въвежда се нова мощна фигура, а нея я няма в конституцията

Дават втори шанс на длъжниците Най-късно за 10 години борчовете на хората ще бъдат изчиствани

Снимка: Архив

Длъжниците в страната, които не могат да върнат заемите си към банки, бързите кредити или да платят битовите си сметки ще получат втори шанс. Това е целта на нов закон за несъстоятелност на физическите лица, който е разработен от експерти към омбудсмана Мая Манолова. Идеята на закона, е във фалит да могат да бъдат обявявани всички граждани, както и предприемачи като например самоосигуряващи се и хора със свободни професии.

Предлага се да има три варианта на процедурата за обявяване в несъстоятелност според доходите на длъжника. В първия случай длъжникът има доходи в размер над несеквестируемия минимум, който зависи от членовете на семейството. В този случай част от дълговете може да бъдат опростени. Но ще трябва да се договори погасителен план с кредиторите и длъжникът да изплати останалите си борчове в рамките на 3 или 5 години. При втория вариант длъжникът няма доходи, но има имущество, което ще бъде разпродадено. Но няма да се пипа единственото му жилище, както и обзавеждането и основната битова техника. При третия вариант длъжникът няма никакви доходи и имущество. В този случай той веднага ще бъде обявяван във фалит, но през следващите 10 години част от доходите му, и имуществото, което придобива, ще отиват за кредиторите. След изтичане на тези 10 години ще бъде освобождаван от старите си задължения. Хората, които са обявени във фалит, няма да могат да взимат нови заеми са срок от 3 или 5 години, включително да ползват кредитни карти.

В края на 2017 г. лошите кредити в страната са на стойност 4,7 млрд. евро, като 3,4 млрд. евро от тях са просрочени над 90 дни. Лошите потребителски заеми са за 400 млн. евро.

34% от българите имат кредит, сочи проучване на социологическата агенция Глобал Маркетс, което беше представено заедно с идеите за нов закон за личния фалит. Най-често забавяне при плащането на вноските има при бързите заеми – 59% от ползвателите на тези финансови продукти са бавили част от вноските си. На следващо място са закъсненията при изплащане на заеми от близки и приятели (44%), и лизинг (42% са имали закъснения). Сред причините хората да не могат да върнат заемите си, са оставане без работа, заболяване или промяна на бизнес средата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Глупав закон,
    Защо да обявявам фалит, като и след това трябва да плащам от новата си работа?
    Не би трябвало от фалирал човек да искат отново да е задължен.
    Трябва да му се даде възможност да стъпи на краката си.

  2. най-добре-е-да-забранят-бързите-кредити

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.