Дават допълнително 758 млн. лв. за пътища с актуализация на бюджета за 2020 г.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. ще бъдат осигурени още 758 млн. лв. за ремонт и изграждане на пътища.

204 млн. лв. са за ремонт на магистралите “Хемус”, “Тракия”, “Люлин” и “Струма”

Повишават безопасността на движение

Над 758 млн. лв. допълнително ще бъдат осигурени за ремонт и изграждане пътища в страната с актуализация на бюджета за 2020 г. Това ще стане с преходните и заключителни разпоредби на бюджета за 2021 г., който е пуснат от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

49,5 млн. лв. са предвидени за неотложни дейности по укрепване на свлачища. Ще бъдат извършени неотложни дейности на 74 обекта за укрепване на участъци от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачища. Предприемането на спешни мерки и действия, насочени към предотвратяването и ликвидирането на последствията от свлачища с цел опазване на населението е от приоритетно значение, пише в мотивите към законопроекта.

За текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа са заделени допълнително 367 млн. лв. Парите ще отидат за приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от спешни аварийно-ремонтни дейности с цел повишаване на пътната безопасност и запазване живота и здравето на участниците в трафика.

За ремонтни дейности по магистралите “Хемус”, “Тракия”, “Люлин” и “Струма” се предлага да бъдат осигурени още 204,3 млн. лв. За вече извършени неотложни ремонтни дейности трябва да бъдат разплатени 114,3 млн. лв., а още 90 млн. лв. е необходимо да бъдат осигурени за стартирал неотложен превантивен ремонт на компрометиран участък от АМ “Тракия”, като договор за изпълнение е сключен с държавната фирма “Автомагистрали” ЕАД.

Още 137,4 млн. лв. са необходими за дейности по проекта за строителство на магистрала “Струма” и за проекта “Модернизация на път I-8 “Калотина-Софийски околовръстен път”, пише в мотивите за актуализация на бюджета.

Осигуряването на допълнителните средства за пътищата ще спомогне за повишаване на безопасността на движение и комфорта при пътуването. Освен това изпълнението на проектите за ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа ще допринесе за намаляване на неблагоприятните последици върху икономиката от мерките за ограничаване разпространението на Covid-19, стимулиране на икономиката и запазването на заетостта в сектора, пише в мотивите към законопроекта.

Хазната с дефицит от 5,2 млрд. лв.

7,5 млн. лв. за тол системата

Освен за пътища с актуализацията на бюджета ще бъдат осигурени още 7,5 млн. лв. за доизграждане и експлоатация на тол системата. От бюджета ще бъдат осигурени и 50 млн. лв. за авансово плащане за машините за гласуване за предстоящите през 2021 г. избори. 25 млн. лв. ще бъдат дадени за инвестиционни проекти в отбраната.

Освен увеличаване на разходите на държавната хазна общо с 840,7 млн. лв., с актуализацията на бюджета се предлага и свиване на приходите с 895 млн. лв. Основната причина за това е, че първоначалното концесионно плащане за летище София от 660 млн. лв. ще бъде отложено за 2021 г.

В резултат държавната хазна ще завърши 2020 г. с дефицит от 5,249 млрд. лв., или 4,4% от БВП на страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика