Дават повече пари при командировка

Дневните при пътуване по работа в Германия нарастват от 35 на 56 евро

Частните фирми могат да отпускат двойно по-големи суми на служителите си

До 87 евро на ден в Швейцария

Повече пари ще дават на работниците и служителите при командироването им в чужбина. Това предвиждат промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Размерът на дневните и квартирните пари, които дават на хората при командироването им в чужбина, не е променян от 2004 г. Настъпилите в този дълъг период съществени промени в цените налагат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари, посочват от министерството.

Например в момента дневните пари при командировка в Германия са в размер на 35 евро, а проектът предвижда да станат 56 евро. Разходите за нощувка в хотел в Германия сега са до 130 евро, а се предвижда да станат до 207 евро. Посочените в наредбата лимити на дневни и квартирни пари при командировка в чужбина по принцип са за държавни служители. Частните фирми могат да дават дневни пари в двукратния размер на тези за чиновниците, като тези разходи се признават за разход и не се облагат с данък върху доходите.

С промените в наредбата се улеснява и възможността квартирните пари при командировка да бъдат в размер на действителната цена на хотела - както за частните фирми, така и за държавните служители. Частните фирми и в момента дават за квартира на служителите си, колкото е действителната цена на хотела. С промените в наредбата ще нараснат дневните пари, които трябва да изплащат фирмите на служителите си, пише в мотивите към предложените промени.

В момента размерът на командировъчните средства е един и същ за големи групи държави. Настъпилите промени в цените от 2004 г. насам налагат на служителите да бъдат изплащани средства в зависимост от ценовите равнища във всяка конкретна държава, пише в мотивите. За да бъдат определени новите размери на дневните пари и квартирните за всяка страна от Министерството на финансите са сравнявали брутния вътрешен продукт на човек от населението спрямо БВП на човек в България. Така за страните от ЕС най-високият размер на дневните пари става 56 евро и той ще важи да по-богатите държави, а най-ниският размер е 39 евро - за Словакия и Унгария. Най-голям ще бъде размерът на дневните пари при командировка в Швейцария - 87 евро. На второ място е Австралия - 64 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари