Дават 14,5 милиона лева на малки фирми

До 150 хил. лв. за саниране и купуване на енергоспестяващи машини могат да получат фирми по ОПИК.

Средствата са по проекти за енергийна ефективност

Пари за саниране и нови машини

Договори на обща стойност 14,5 млн. лв. подписа зам.-енергийният министър Надя Христова. Средствата ще се разпределят между 144 фирми, които са кандидатствали с проекти за енергийна ефективност по ОП “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК).

От 16-ти септември насам общо 920 български компании са преминали през процедура по договаряне, а общият бюджет по мярката е 136 млн. лв.

Средствата са за подобряване на енергийната ефективност в микро-, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост. Те могат да бъдат ползвани за саниране, подмяна на термопомпи, климатични системи и други дейности, както и за купуване на дълготрайни активи - машини, съоръжения, модерни системи за подобряване на енергийната ефективност.

Срокът за изпълнение на проектите е една година. Минималният заявен размер на безвъзмездна финансова помощ на проект е е 25 хил. лв., а максималният - 150 хил. лв. Основно средствата отиват при фирми, които произвеждат мебели, метални конструкции и изделия, пластмасова, дървена и метална дограма, връхни облекла и хляб.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика