Дават 150 хил. евро за двустаен в София

Поне 150 хил. лв. струва завършен нов двустаен апартамент в София.

В някои квартали поскъпването е с 50 на сто за година

Лихвите са по-ниско от тези в САЩ

За завършен двустаен апартамент ново строителство цените в София започват от 150 хил. евро и нагоре, разказаха брокери на имоти. Преди година същият апартамент е можело да бъде купен са 120-130 хил. евро. Поскъпването на жилищата в някои райони на столицата е с 50% за година.

Има не малко сделки с цени на имотите от по 3-4 хил. евро за кв. м в по-желаните централни софийски райони като Лозенец, Център и Яворов, казват брокери. Сред причините за това е желанието на хората да предпазят парите си от високата инфлация като купят луксозни имоти на хубава локация. Покупките на имоти с цел инвестиция са насочени предимно към напълно завършени жилища. Допълнителен стимул за пазара на имоти са евтините кредити. Банковите заеми в България са едни от най-евтините в Европа, а спрямо тези в САЩ са дори два пъти по-евтини. Купувачите внимателно избират имот като търсят най-изгодната сделка. Това е особено валидно за сделките с цел инвестиция, при които най-важното за купувача е съотношението между цената и очакваната доходност под формата на месечни наеми и повишение на цената през годините.

Не се очаква спад на цените на недвижимите имоти в България, а по-скоро нормализиране на поскъпването през следващите години до едноцифрени ръстове, коментираха брокери на имоти. Очакванията са пазарът да стане по-стабилен и по-предвидим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти