Давор Иво Щир: Трябва да търсим развитие на икономическите отношения между България и Хърватия

Давор Иво Щир

Трябва да търсим нови механизми за развитие на двустранните икономически отношения между България и Хърватия. Това каза заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир след среща с българския външен министър Екатерина Захариева.

Давор Иво Щир отчете, че установяването на въздушни връзки между двете държави и между отделните им градове ще даде по-голяма възможност за туристически посещения. „Разбира се, в рамките на разговорите за икономическите ни взаимоотношения беше спомената и енергетиката, нашите планове в рамките и на европейските проекти“, коментира Щир.

Той поясни, че са обсъдили плановете, които има Хърватия - да изгради до 2019 г. терминал за втечнен газ. „Разбира се, в рамките на разговорите беше обсъдена и възможността ние като държава да почерпим от опита на България в усвояването на европейските фондове“, поясни той. Според него това за тях е основен приоритет и трябва да бъде част и от двустранните ни отношения. „Основна тема в разговорите беше и стабилността в Югоизточна Европа, за която и двете страни работят. В този контекст беше и разговорът за Република Македония и евроатлантическите перспективи пред региона“, допълни Щир.

Той посочи, че с голямо удоволствие ще бъде домакин на министър Захариева в икономическия форум в Дубровник в рамките на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. По думите му този форум безспорно ще бъде още една възможност за демонстриране на евроатлантическите перспективи на всички страни от региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България