Дадоха срок на дребните стопани в област Сливен да изколят доброволно прасетата си

И в Сливенска област започва ликвидирането на прасета, които са отглеждани в обекти от типа "заден двор", става ясно от съобщение на областната администрация. Мярката е разпоредена с решение на Централния епизоотичен съвет във връзка с неблагоприятната обстановка в страната заради заболяването "африканска чума по свинете". Тя се отнася до населените места, които попадат в 20-километровите зони около индустриалните ферми.

В област Сливен тя обхваща Сливен, Нова Загора и 73 села. Хората, които имат дворни стопанства, ще могат доброволно да изколят прасетата си в срок до 2 август. След тази дата ще започне принудителното евтаназиране на животните от служители на ОДБХ и загробването им в терени, определени от общините. Хората няма да бъдат обезщетени, тъй като не са се регистрирали пред ветеринарните власти и не могат да докажат произхода на прасетата си.

Практиката да се ликвидират свинете в обектите "заден двор" около индустриалните ферми е показала резултати в борбата с разпространението на острата зараза на територията на други области в страната, посочват от МЗХГ. Областният управител Чавдар Божурски информира писмено кметовете на четирите общини, на ОДБХ и ОД на МВР за наложената мярка.

На 30 юли се проведе поредното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с превенцията и контрола срещу разпространението на африканската чума по свинете. В Сливенска област засега няма случай на заболяването, но съществува потенциален риск заради откритите заразени животни в съседни области. Събраната до момента информация сочи, че 5 140 свине се отглеждат в обекти от типа "заден двор". В промишлените ферми в Сливенска област се грижат за близо 4000 свине при строго спазване на изискванията за биосигурност. 1 115 са свинете във фермите от тип "А". 317 - във фермите от тип "Б", като на тях са им съставени актове и са им направени предписания за въвеждането на условия за биосигурност. На заседанието на Областната епизоотична комисия бе препоръчано да се вземат безкомпромисни мерки спрямо собствениците, които отглеждат свободно свине в планинските райони, без никакво спазване на изискванията. Законът забранява отглеждането на свине от породата "източнобалканска" в планината и една от наказателните мерки в случай на нарушение е конфискация на животните.

По данни на общините в област Сливен, в някои села хората вече са заколили свинете си.

Коментари

Задължително поле