Дадоха ход на делото за отнемане на имоти за 3,6 млн. лева на Георги Вълев от "Килърите"

Осъденият на доживот не присъства на процеса, късно депозирал молбата си да бъде конвоиран от затвора

Делото, заведено по искане на комисията „Антикорупция“ за конфискуване на имоти на осъдения на до живот Георги Вълев от "Килърите" тръгна в Окръжния съд във Велико Търново.

Държавата иска да конфискува имущество за общо 3 611 169 милиона лева на затворника. Това са терени в Царево, в курорта Слънчев бряг, земи в Еленския балкан, в Свищовско, жилища и търговски площи във Велико Търново и Арбанаси.

Георги Вълев лежи в затвора за поръчани две убийства и лихварство. Върховният касационен съд окончателно го призна за виновен през декември 2017 г., че е поръчал на бандата на Петър Стоянов - Сумиста да ликвидира на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев, убити през 2009 г. Сумиста и Вълев бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата.

В петък Георги Вълев не бе доведен в съдебната зала, защото депозирал късно молбата си да присъства лично. Затова му било отказано конвоиране от затвора в Плевен. В съдебната зала той беше представляван от варненския адвокат Боян Жеков.

"Георги Вълев има законни доходи, с които е придобил всичките си имущества, никаква връзка няма с тази престъпна дейност, за която има влезли в сила присъди, включително и лихварството, което включва само 4 договора за заеми за 10 г., които съдът е преценил, че представляват занятие. Друг е въпросът дали представляват 3.6 милиона лв. тези имоти. Това са едни цени етикети, които са наслагани от комисията абсолютно произволно, без оглед на всякакви данни от сделките", коментира адвокат Жеков.

От КОНПИ припомниха в съдебната зала, че той е осъден за подбудителство за убийство, като водещ е користният мотив. А именно неблагополучията в желанието на търновския бизнесмен да придобие 53.24% от акциите на ДЗИ Банк, чиято стойност е 234 млн. лева.

"Имуществото и неговата равностойност, чието отнемане се иска, е съобразено с установената престъпна дейност като процесуална предпоставка по съответния иск", заявиха представителите на комисия "Антикорупция".

Това е трети опит през последните 8 години на държавата за отнемане на имущество на Георги Вълев. Делото за конфискация бе образувано през февруари 2018 г. На 27 април миналата година обаче Окръжният съд в старата столица реши, че производството по делото за имуществото на Вълев трябва да бъде прекратено.

Тогава магистратите прецениха, че срокът на проверката по чл.15 от отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност е преклузивен и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Сред мотивите на магистратите изрично беше подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка и това го прави недопустим. Апелативният съд обаче го върна на първата инстанция и разпореди да бъде гледано от друг състав.

Коментари

Задължително поле