Дами без джентълмени

Крайностите създават ново пуританство

По въпроса за сексизма, няма никаква проява на мъжка съпротива срещу равнопоставеността на условията. Всички мъже и съпрузи предават оръжието на жените си и това е чудесно! Но сега феминизмът мутира, за да построи доктрина, според която жените не само са равни на мъжете, но и са напълно еднакви с тях! Идеята е, че няма никаква съществена разлика между двата пола. Това е доктрина, насочена срещу женствеността, както показа Бети Фридан в книгата си „Женската мистика“ (1963 г.). Фридан казва също, че трябва да приемем, че мъжът отваря вратата на една жена и я оставя да мине първа, вместо да се оплакваме, с две думи, да приемем галантността. Но в днешния американски феминизъм няма място нито за дами, нито за господа. Вместо учтивостта в отношенията между мъжете и жените, те предпочитат закон да регулира отношенията между половете.

Смятат, че жените вече могат да живеят без помощта на господата. Но един джентълмен е мъж, който е на ваша страна, преди идването на полицията! Ако се опираме само на закона, трябва наистина да чакаме идването на полицай, когато е твърде късно и единственото нещо, което може да се направи, е наказанието. В днешните университети e въведена доктрина за борба срещу сексуалния тормоз, която е междинен начин да се управляват нещата, между викането на полиция и това нищо да не се прави. Това е целта на кодексите за сексуален тормоз, които трябва да внушат страх на мъжа, че репутацията му ще бъде съсипана или ще загуби работата си. Проблемът на този подход е, че вие не се задоволявате да изплашите хищниците, а плашите и отдалечавате мъжа, който повече от всичко искате да бъде до вас. Крайностите на феминизма създават днес ново пуританство, което заменя честта и добродетелта със страха.

Мъжествеността е способността да поемеш отговорност в рискови ситуации, когато другите се отдръпват или въздържат, и да действаш, когато другите се колебаят. Моето опасение не е, че мъжествеността ще изчезне, а че е недостатъчна при някои отговорни хора и е обречена да се появи неочаквано, причинявайки проблеми. Тръмп е отлична илюстрация на това.

(Превод Галя Дачкова в „Гласове“, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения