Дами от "Зонта клуб" предоставиха 113 тома книги на Регионалната библиотека в Търново

Дарение от 113 тома литература получи Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Книгите са предоставени от международната дамска организация „Зонта Интернешънъл“. Изданията са дарени на организацията от семейството на големия български писател и драматург Йордан Радичков по повод нейния 100-годишен юбилей. Инициатор на дарението е синът на писателя- Димитър Радичков и Академичното издателство „Проф. Марин Дринов“ при БАН. То включва изследвания, монографии, справочници, учебници в областта на историята, правото, икономиката, образованието, точните науки, литературата, религията и художествената литература. Дамите от своя страна предоставят литературата на великотърновската библиотека и на Държавен военноисторически архив – Велико Търново, като дарението на Държавен архив включва 22 издания.

„Тези книги в момента ги няма на книжния пазар, а това са издания, които са необходими за нашите читатели. Изключително много ни радва фактът, че те ще постъпят във фонда на библиотеката. Тук например има един български диалектен атлас, който на книжния пазар няма да се появи скоро, а в същото време е необходим за специалистите и за студентите, които изучават филология. Всяка една книга, като заглавие, беше прегледана предварително от нашите специалисти. Всичките издания, които присъстват в това дарение, са книги, които ще бъдат реално полезни и на специализираната читателска аудитория и на широката читателска аудитория“, заяви директорът на великотърновската библиотека Иван Александров.

Благодарност за дарението изказа и директорът на Държавен военноисторически архив – Велико Търново Светлин Радев.

„По-ограничени са формите за попълване на издания в нашия библиотечен фонд и затова винаги приветстваме такива инициативи. Те следва да са пример за едно отношение към историческото и културно наследство. Това е жест към Държавния военноисторически архив – едно учреждение, което търновци невинаги осъзнават като богатство в нашия град и невинаги се възползват от него. Тази проява много ме радва точно в посока на това, че е пример за едно отношение и признание към институция“, изтъкна Светлин Русев.

Председателят на дамската организация Красимира Коцева получи свидетелства за дарения и от двете институции, а директорът на библиотеката и връчи и почетен знак за партньорство.

Коментари

Задължително поле