На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

„Алкомет“ с приз в класациятa на True leaders

Данаил Кирилов: Задълбочени бяха аргументите на Румен Радев за ветото на промените в закона за приватизацията

Аргументите за ветото на президента Румен Радев по спорните разпоредби в Закона за приватизацията бяха задълбочени и можеше да се дебатира по тях. Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пред БНР. В дебатите в парламента за ветото на президента почти са отсъствали мотивите, с които той го е наложил, изтъкна депутатът.

„Аргументите на президента бяха много внимателни, в тях нямаше крайности, по тях бихме могли да проведем един сериозен правен спор, какъвто не се състоя във вчерашния ден. Очевидно не това е било водещият мотив, а конюнктурата в общественото разбиране. Ако има притеснения и съмнение в обществото по отношение на едно управленско действие, то трябва да се коригира. Не бива да се приемат, в конкретния случай законопроекти, които оставят в обществото такова усещане, каквото се целеше от опозицията. Това е достатъчно ние да оттеглим подкрепа“.

И в предишните случаи на наложено вето мотивите на президента са били сериозно обсъждани. Било е давано и ясно обяснение кои от тях се приемат и кои – не и защо, категоричен е Кирилов.

„Това беше успешна парламентарна сесия, през която продължи дейността на 44-тото Народно събрание. Разгледахме съществени законопроекти, които уреждат обществени отношения, съобразно изискванията на европейското законодателство както и изискванията на проблемите които решаваме“, заяви той. Според него, обвиненията, че са прокарвани лобисти текстове се дължат на засиленото противопоставяне в политическия дебат.

„Оспорвам тези твърдения. Те произтичат от групи лица и от хора. За съжаление, представителността на тези групи е минимално откъм избиратели, но тяхната активност е доста висока. По-скоро техните интереси да се атакува и злепоставя законодателството са конюнктурни и обособени от едни или други интереси. Дори да допуснем такова твърдение, за момента вярно, то се вижда, че конкретните текстове не биха могли да послужат в полза на чийто и да е конкретен интерес. Законодателството цели да реши проблемите в обществените отношения балансирано, целесъобразно и перспективно. При такива решения, разбира се, едни или други лица остават засегнати или недоволни. За съжаление, те експонират в това общественото говорене такива твърдения“.

Качеството на законодателството е по-добро от онова, което е било предмет на дейността на 40-ото, 41-вото и 42-рото Народно събрание, убеден е Кирилов.

ГЕРБ ще се съобрази и с решението на Конституционния съд дали т.н. „Истанбулска конвенция“ противоречи на основния закон в страната. След това ще се търси решение на юридическия казус според естеството на проблема – качеството на превода, яснотата на понятията или друго. Ако противоречието е непреодолимо и КС каже, че принципите в Конвенцията противоречат на нормите в Конституцията „това би довело до необходимостта да се преустанови законодателната процедура по евентуалния ратификационен закон“.

Кирилов припомни, че в страната се предприемат и други законодателни реформи с цел адекватна защита на жените от домашно насилие.

„Докато чакахме решението на Конституционния съд, ние сме предприели действия за промяна в законодателството, в отделни закони. Друг е въпросът, че отделните промени няма да създадат тази обща, всеобхватна рамка. Имаме план за прилагане на принципите на Истанбулската конвенция. Имаме 4 много сериозни анализа и разработки, които касаят всички аспекти на прилагането и създаването на ефективно действаш механизъм, така че ще тръгнем по този план е по тази програма“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.