Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Даниела Дариткова: За първи път има ясно посочени модели за здравеопазването

Снимка: Архив

Този вот беше предизвестен резултат, заявката на опозицията беше за дебат. Това коментира депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента, по БНТ, след неуспешния вот на недоверие към правителството заради политиките в здравеопазването.

Относно предложението Фондът за лечение на деца в чужбина да премине към НЗОК, тя гарантира, че промяната няма да забави дейността на институцията.

„Даването на възможност всички дейности на Фонда да бъдат в структурата на НЗОК, ще ускори процедурите, защото няма да има забавяне и прехвърляне на документи между институциите. Надявам се да се изпълни заявлението на управителя на НЗОК, че Касата ще дава предложения, вместо пациентите сами да търсят варианти за лечение, както е в момента. Всички дейности, които са били ангажимент на Фонда, ще се запазят при преминаването му към НЗОК, процедурата ще се оптимизира и това ще бъде в интерес на пациентите. Няма да има никакви сътресения, гарантирам, че всички текстове в закона ще бъдат прецизирани, в никакъв случай няма да има дефицит на оказване на помощ“, каза председателят на здравната комисия.

Дариткова коментира и представените от здравното министерство нови модели на здравеопазване. Според нея, действително няма реално остойностяване на труда на специалистите в системата, има значителни дисбаланси и те са резултат от заплащането на труда чрез клинични пътеки. Трябва да се намери един обществен консенсус как всички тези специалисти да бъдат овъзмездени със заплати, обясни Дариткова.

Тя коментира още, че всички изтъкват проблемите на един или друг модел, но за първи път има ясно посочени модели за здравеопазването.

По думите й, клиничните пътеки са актуализирани тази година, а във времето всеки един директор на лечебно заведение има много ясно остойностяване за тях. „Не всички пари в НЗОК се харчат неефективно. Трябва да се изгради най-после прословутата национална здравна информационна система – има средства от европейско финансиране, на ход са процедурите в Министерство на здравеопазването“, посочи Дариткова.

Относно напрежението с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов след негово изказване за майките на деца с увреждания, Дариткова заяви, че според нея оставката е личен морален акт и би следвало да бъде поискана от политическата сила, която е излъчила вицепремиера:

„Смятам, че може да се търси прошка и за мен са важни приоритетите, които имаме в момента.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.