5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Даниела Костова опакова с „Мечти за бъдещето” Ringturm във Виена

Проектът подкрепя млади художници

Опаковането на известната офис сграда във Виена Ringturm за 2019 година е по проекта “Мечти за бъдещето” на българската художничка Даниела Костова. Тя е избрана сред много кандидати в международен конкурс, който се провежда вече дванадесет години от Wiener Stadtische Versicherungsverein, един от основните акционери на Vienna Insurance Group (VIG), чиято централна представителна сграда е Ringturm.

Традицията за инсталации на Ringturm е водещ проект на философията за подпомагане на главния акционер на VIG на различни художествени проекти в страната и в чужбина, както и подкрепата на млади художници.

Наред с известни австрийски художници като Готфрид Хелнвайн или Арнулф Райнер от 2012 г. насам за опаковането на Ringturm се канят и художници от Източна Европа.

По случай завършването на тазгодишната инсталация от българската художничка, председателят на управителния съвет на Wiener Stadtische Versiche­rungsverein д-р Гюнтер Гайер, покани гости на празнична церемония на последния етаж на кулата.

Тя бе официално открита в присъствието на австрийския министър на външните работи и културата Александър Шаленберг и българския заместник-министър на културата Амелия Гешева. На откриването присъстваха и бившият министър на културата на Австрия г-н Остермайер, посланикът на България в Австрия, Н. Пр. д-р Иван Сираков, директорката на Българския културен институт във Виена “Дом Витгенщайн”, доц. д-р Румяна Конева, много официални лица, български и австрийски интелектуалци.
“Тази година съвсем съзнателно избрахме творец от източноевропейска страна. С това ние насочваме вниманието към културата на държавите от Източна Европа, в които развива дейност нашият концерн. Това, с което ни впечатли идеята на Даниела Костова, е мисълта за бъдещето, за това как ще се развиват земята и икономиката. Това е обща мисъл на всички нас. А фактът, че тази година Пловдив е Европейска столица на културата, а “Рингтурм” е опакована от български художник, е още един знак към Европа”, заяви във встъпителното си слово д-р Гюнтер Гайер, председател на управителния съвет на Wiener Stadtische Versicherung­sverein.

Федералният министър Шаленберг подчерта, че международния културен принос на превърналите се вече в традиция художествени инсталации в центъра на Виена, се превръщат в забележителен знак за широкия спектър на съвременното изкуство на национално и интернационално ниво, а фактът, че отново е представен творец от централна и източна Европа, отразява актуалната обществена тематика и предизвиква размисъл.

Официален гост от българска страна на откриването на тази забележителна инсталация, беше Заместник-министърът на културата на Република България Амелия Гешева. Тя изрази своето тълкуване на проекта за опаковането на емблематичната сграда и радостта си от избора на Даниела Костова: “Така, както малкото дете от фасадата открива и проучва света, така и ние трябва да бъдем любопитни към предизвикателствата на времето, в което живеем и да не спираме да чертаем пътища за по-добро бъдеще – за нас и децата ни”.

Вече за дванадесети път Ringturm се превръща в художествена атракция в района на Донауканал. Инсталацията, с площ от 4000 квадратни метра (като цяло 30 щамповани мрежи с ширина около три метра и дължина до 63 метра) ще краси Ringturm до края на лятото на 2019 година. Избраната за опаковането българска интердисциплинарна художничка Даниела Костова живее в Ню Йорк. Родена през 1974 година в България, тя е добре познато име на международната арт сцена. Основен акцент в творческите є търсения е “сравняването и противопоставянето на различни културни модели и търсенето на техните допирни точки и хибридни форми”.
Проектът “Мечти за бъдещето” на Даниела Костова, впечатлява журито с посланията си за бъдещето на света и нашите деца и крехкостта на нашата планета. По думите на генералния директор на VIG Гюнтер Гайер, той е избран без колебание измежду десетте финалисти на конкурса именно заради позитивизма, надеждата и мечтите през погледа на едно дете за бъдещето.

Даниела Костова сподели, че прототипът на детето, облечено в скафандър, е нейното дете, а символиката на шлема му – бял гълъб с разперени крила, която може да се види на различни емблеми в космонавтиката, символизира мечтата за летене.

Паралелно с опаковането на Ringturm, в сградата на застрахователната компания бе открита изложба на един от най-забележителните творци на българската архитектура: арх. Стефка Георгиева.

Показвайки реализираните от нея сгради и проекти, експозицията представя архитектурното дело на тази изключителна личност, работила зад Желязната завеса. Носителка на множество отличия, арх.Стефка Георгиева се счита за най-известния български архитект за втората половина на ХХ век. Нейни знакови сгради и обекти са част от резиденция “Бояна”, много хотели в Слънчев бряг, дипломатическите блокове на ул. “Жолио Кюри”, сградата на тенискортовете в Парка на свободата.
Изложбата може да се види от 27 юни до 27 септември 2019 г.в изложбения център на Ringturm във Виена, а жителите и гостите на Австрийската столица ще имат удоволствието да се наслаждават на творенията и посланията едновременно на две именити български авторки, което наистина дава един друг поглед към нашата страна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.