Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Реставрираха второ знаково сграфито пано във Велико Търново Монументалната творба е на Григор Спиридонов от 1974 година

Пожар обхвана три къщи в центъра на Габрово

Над 2 мил. протестиращи ще залеят утре Атина

Сградата на Община Стара Загора ще бъде санирана с европейски средства

Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Пентагонът: Две трети от военните съоръжения в САЩ са застрашени от климатичните промени

Заличена юридически е фермата в Болярово, където имаше съмнение за чума

Даниел Митов: Изказването на Ердоган за Лозанския договор е отживелица. И България е наследник на огромна империя

Изказването на турския президент Реджеп Ердоган за териториите извън южната ни съседка, които обаче са част от сърцето му, е проблем, както е проблем и твърдението, че Лозанският договор от преди век е несправедлив, коментира пред БТВ външният министър в оставка Даниел Митов.

„Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Република Турция, подобно говорене, насочено към ревизиране на съвременните граници, е напълно недопустимо. Не може да се подават сигнали за възможна промяна на държавните граници. Това е отживелица, подходи, които са водели само до войни”, категоричен беше Даниел Митов.

Той припомни, че „и България е наследник на огромна империя”, но не можем в наши дни да си позволим да говорим с кой договор кои територии са ни отнети.

Митов коментира и избирането на Доналд Тръмп за американски президент. „На него трябва да се гледа през много призми, но българската държава ще продължи да смята САЩ за свой стратегически партньор и съюзник“, подчерта външният министър в оставка.

По думите му т. нар антисистемни играчи имат много конкретен повод за радост от влизането на милиардера в Белия дом: „САЩ в продължение на години са гледали към света през определен тип ценности. Този демократичен конструкт има върховенство на закона, разделение на властите, човешки права. Някакви хора в България се зарадваха, че САЩ ще престанат да гледат тези стандарти, на които държат и тук ще настанат отново тези мутренски времена, когато всеки ще си прави каквото си иска. Това няма да се случи”.

Митов отбеляза, че България и САЩ работят тясно по линия на енергетиката, отбраната и сигурността, върховенството на закона, образованието и борбата с тероризма. На този фон първият ни дипломат подчерта, че „руски натиск има и е очевиден”, като припомни изказването на високопоставен представител на Москва, че от България трябва да бъдат изметени западните елити.

Пак от коментар на ген. Решетников се разбра, че издигането на ген. Румен Радев е било координирано с Русия (което БСП първоначално отрече – б.р.). Митов припомни думите на бившия командир на ВВС, че трябва да приемем факта на руското знаме над Крим и посочи, че това е била „проблематична” позиция, която се надява да не чува от държавния глава.

„Всеки успех на новоизбрания президент ще е успех на България. Надявам се, че през кампанията е видял проблемните позиции”, заяви Даниел Митов и посочи, че и БСП, и АБВ (които също бяха склонни да подкрепят генерала, но двете политически сили в крайна сметка не се разбраха – б.р.) „много дълго време се самоопределят като антиевропейски и антинатовски партии”.

Кой унижи България в ООН?

В отговор на коментар на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че България се е поставила в „нелепо положение” с наличието на две кандидатури за шефския пост в ООН (нейната и на Кристалина Георгиева-б.р.), Даниел Митов отговори лаконично: „Ако някой иска да пази достойнството на държавата, трябва да направи следното: Когато правителството си оттегли доверието от теб и ти каже „Ти вече не си кандидат на българската държава”, тогава, за да запазиш собственото достойнство и на собствената си държава, оттегляш се и даваш подкрепа за новоиздигнатия кандидат”.

Външният министър посочи, че Бокова след 9 месеца кампания така и не убедила две от членките на Съвета за сигурност да я подкрепят и в крайна сметка те й наложили вето. При това положение България или можела „да остави Бокова да си се провали”, или да опита „да размести картите” в последния момент.

„Не е имало натиск от страна на Русия за Ирина Бокова или от страна на друг за Кристалина Георгиева”, категоричен беше Митов пред БТВ.

Няма кадруване в „12 без 5”

Даниел Митов остро се противопостави на твърденията на БСП, че в МВнР се извършват ключови назначения докато правителството е в оставка.

Според министъра атаката е срещу професионални дипломати, които заминават на мандат след процедури, започнали през май. Техните места във Външно се заемат от други служители след конкурс, в който той няма участие и който също е съобразен с график, съгласуван преди месеци.

„Няма да оставя професионалната администрация да се гъне заради Жельо Бойчев”, подчерта Даниел Митов.

Той допълни, че след подаването на оставка не са изпращани посланици и няма да бъдат изпращани.

Министърът каза още, че ще има разговор с главния ни консул в Ниш Едвин Сугарев заради остри негови коментари по външнополитически теми, но „не са неща, които и аз не съм казвал”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. На какво основание тоя ненормалник – Е.Сугарев , е консул в чужда държава ? Предполагам , че така приятелите му , мошеници като него , му осигуряват високи доходи и висока пенсия за сметка на държавния бюджет . Какви дипломатически качества има тоя и къде и как ги е придобил ?

 2. Интересно ми е какво точно ни обединява в енергетиката със САЩ? Освен, че им плащаме милиарди. Освен, че заради тях крадливата безродна свиня борисов спря АЕЦ Белене, нефтопровод и Южен поток. Реално погледнато от това сътрудничество в енергетиката България е на чиста загуба. Ако изчислим загубите от ТЕЦ-овете, от АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас-Александропулус ще излезе, че губим около 100 милиарда евро за 30 годишен период. Краварите ще ни възмездят ли със 100 милиарда евро? Ако не, тогава за какво ни е такова сътрудничество?

  1. „… какво точно ни обединява в енергетиката със САЩ?“ – безродието на евроатлантическите ни подлoги?

 3. Какво можем да чуем от един американски възпитаник?
  А колкото до Ердоган той е почувствал отношението им към Турция и затова е придобил смелост да му отговри.

 4. Що се отнася до пилота, като стане президент, първо ще го поканят в Брюксел. Там вероятно ще го изпитат и ако се изтърве да каже за руското знаме над Крим ще ходи като Гоце само на лов за архари. Но пилотът ще се е снабдил с достатъчно умни съветници, които ще му напишат какво да говори и той в самолета ще има време да наизусти няколко изречения.

 5. „… и ако се изтърве да каже за руското знаме над Крим ще ходи като Гоце само на лов за архари.“ – не е твоя работа да коментираш Президента на България…

  1. А ти бре, байно, не, че ми дреме за Плевналиев, но не се спря да го маскариш. Сега на Матросов ми се правиш за Радев?!!! НЕ СИ ТИ ЧОВЕКА, който ще казва за кого, какво да коментираме. Тези методи – само при господарите ти в Кремъл минават. При нас е демокрация! Както разрешаваме на вас да плюете нашия президент, така и ние ще плюем вашия. Колкото си искаме. И не ни пука, дали ви харесва или не!

   1. Олигoфрeнът плeвнюлиев се маскари достатъчно сам… помощ не му е нужна. Панимайш?!

 6. Колкото до Едвин лошо стана, дето направиха изборите мажоритарни. Него трябва да го държат в Сидни или Куала Лумпур, щото при едни мажоритарни избори на Корнелия може да й се види тясна столицата. Мажоритарно Корнелия и в Крушовица няма да я избират.

  1. не знам как е сега, но знам, че за ВНС седерастките отрепки не туриха нито една от знаковите си фигури в мажоритарната листа. факт.

 7. А пък аз смятах, че на министрите в оставка им е забранено да правят публични изявления… Единствено „най-подходящият за премиер“ има думата. Сигурно за машите на „Козяк“ това не важи…. И като се разприказваха: Лилето, Захариева, Бъчварова, Къдравата Сю, Ненчо, Ангелкова, Ив.Василева. В същото време сериозните и кадърни министри – Рашидов, Дончев, Танева, Петкова, Калфин (бивш вицепремиер) си траят.

 8. Как ще коментира Митов следното: „По време на телевизионно интервю той (Тръмп) намекна, че Русия е била права да анексира Крим през 2014 г. „Народът на Крим, доколкото ми е известно, по-скоро би желал да е с Русия, а не там, където е бил“, каза Тръмп. На Националния конгрес на републиканците привържениците на Тръмп съдействаха позицията на партията по Крим да стане по-благоприятна за Москва.”

 9. „Конструктът“ на Митов по всички въпроси рухва, светът и България се променят, Митов и психодесните си живеят в миналото. Вижте ги какъв закон приемат и обсъждат целия днешен ден мИтоди Андреев и другите вредни за България откачалки- да се събарят паметници от „комунизма“, ще махат петолъчки, символи и други глупости, а българите в това време масово напускат страната, защото е на последно място по всички показатели не в ЕС, а след всички държави в Европа (Албания, Македония и всички) и след много африкански. А десните ненормалници се борят с петолъчки. Като освободят България от тях, ще ги махат и от американското знаме. А половината народ живее под границата на бедността. После пак ги избирайте!

  1. Обаче в Германия е забранено да се рисува свастика. Но никой и не си мисли да забранява това не индийците, които от хилядолетия почитат свастиката, като символ на щастие, благоденствие и късмет. Тъпо е да държите на комунистическите символи, след като комунизмът е ВРЕДЕН за всяка страна строй. Най-малкото народът затъпява и започва да харесва вожда си, като при това живее зле. Военна промишленост – НАД световното равнище, а стоки за бита от каменната, максимум медната епоха Пример – Русия!

   1. Хихи, забранени били. Затова не минава седмица без архивни материали по пресата или тв с оригинални снимки на мустачката и други като него! Не го забравят теее, напротив, много прилича на просвещаване на младите в негов дух. 2. Да не говорим, че в САЩ се вихри най-големият пазар на наци-символи, униформи и тн – напълно легално!3.Не се тревожи ти за Русия! Браво на тях, предпочитат да живеят скромно, но с достойнство! Затова им трябва да бъдат силни, само така! А на Б-я сега ще ни диктуват западняци и предатели, кой ще живее в нашата страна.

 10. „Къдравата Сю“ видимо е запретнал ръкави да трупа активи пред американските си господари в надежда и той да се докопа до някое сладко местенце, както Николай Младенов.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.