Даниел Митов: Изказването на Ердоган за Лозанския договор е отживелица. И България е наследник на огромна империя

Изказването на турския президент Реджеп Ердоган за териториите извън южната ни съседка, които обаче са част от сърцето му, е проблем, както е проблем и твърдението, че Лозанският договор от преди век е несправедлив, коментира пред БТВ външният министър в оставка Даниел Митов.

„Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Република Турция, подобно говорене, насочено към ревизиране на съвременните граници, е напълно недопустимо. Не може да се подават сигнали за възможна промяна на държавните граници. Това е отживелица, подходи, които са водели само до войни”, категоричен беше Даниел Митов.

Той припомни, че „и България е наследник на огромна империя”, но не можем в наши дни да си позволим да говорим с кой договор кои територии са ни отнети.

Митов коментира и избирането на Доналд Тръмп за американски президент. „На него трябва да се гледа през много призми, но българската държава ще продължи да смята САЩ за свой стратегически партньор и съюзник“, подчерта външният министър в оставка.

По думите му т. нар антисистемни играчи имат много конкретен повод за радост от влизането на милиардера в Белия дом: „САЩ в продължение на години са гледали към света през определен тип ценности. Този демократичен конструкт има върховенство на закона, разделение на властите, човешки права. Някакви хора в България се зарадваха, че САЩ ще престанат да гледат тези стандарти, на които държат и тук ще настанат отново тези мутренски времена, когато всеки ще си прави каквото си иска. Това няма да се случи”.

Митов отбеляза, че България и САЩ работят тясно по линия на енергетиката, отбраната и сигурността, върховенството на закона, образованието и борбата с тероризма. На този фон първият ни дипломат подчерта, че „руски натиск има и е очевиден”, като припомни изказването на високопоставен представител на Москва, че от България трябва да бъдат изметени западните елити.

Пак от коментар на ген. Решетников се разбра, че издигането на ген. Румен Радев е било координирано с Русия (което БСП първоначално отрече – б.р.). Митов припомни думите на бившия командир на ВВС, че трябва да приемем факта на руското знаме над Крим и посочи, че това е била „проблематична” позиция, която се надява да не чува от държавния глава.

„Всеки успех на новоизбрания президент ще е успех на България. Надявам се, че през кампанията е видял проблемните позиции”, заяви Даниел Митов и посочи, че и БСП, и АБВ (които също бяха склонни да подкрепят генерала, но двете политически сили в крайна сметка не се разбраха – б.р.) „много дълго време се самоопределят като антиевропейски и антинатовски партии”.

Кой унижи България в ООН?

В отговор на коментар на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че България се е поставила в „нелепо положение” с наличието на две кандидатури за шефския пост в ООН (нейната и на Кристалина Георгиева-б.р.), Даниел Митов отговори лаконично: „Ако някой иска да пази достойнството на държавата, трябва да направи следното: Когато правителството си оттегли доверието от теб и ти каже „Ти вече не си кандидат на българската държава”, тогава, за да запазиш собственото достойнство и на собствената си държава, оттегляш се и даваш подкрепа за новоиздигнатия кандидат”.

Външният министър посочи, че Бокова след 9 месеца кампания така и не убедила две от членките на Съвета за сигурност да я подкрепят и в крайна сметка те й наложили вето. При това положение България или можела „да остави Бокова да си се провали”, или да опита „да размести картите” в последния момент.

„Не е имало натиск от страна на Русия за Ирина Бокова или от страна на друг за Кристалина Георгиева”, категоричен беше Митов пред БТВ.

Няма кадруване в „12 без 5”

Даниел Митов остро се противопостави на твърденията на БСП, че в МВнР се извършват ключови назначения докато правителството е в оставка.

Според министъра атаката е срещу професионални дипломати, които заминават на мандат след процедури, започнали през май. Техните места във Външно се заемат от други служители след конкурс, в който той няма участие и който също е съобразен с график, съгласуван преди месеци.

„Няма да оставя професионалната администрация да се гъне заради Жельо Бойчев”, подчерта Даниел Митов.

Той допълни, че след подаването на оставка не са изпращани посланици и няма да бъдат изпращани.

Министърът каза още, че ще има разговор с главния ни консул в Ниш Едвин Сугарев заради остри негови коментари по външнополитически теми, но „не са неща, които и аз не съм казвал”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика