Даниел Митов: Не приемам Русия да морализаторства за оръжия

„Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо (…) Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите”, коментира пред БТВ външния министър Даниел Митов информацията на Москва, че в Сирия са намерени оръжия българско производство.

„Има междуведомствена комисия за експортен контрол (…) Българската страна спазва стриктно стандартите – не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.”, подчерта той.

Относно обвиненията на Москва, че България използва руски лицензи, Митов отвърна, че след разпада на СССР лицензите спират да бъдат обслужвани и различни държави започват да произвеждат променени оръжия – с конструктивни изменения, с изменения в материалите, така че по същество това е различен продукт.

Относно думите на президента Росен Плевнелиев, че Русия води съзнателна политика за подкопаване на ЕС отвътре, Митов коментира, че президентът казва неща, които са известни на всички.

„Не става думи за врагове. Стават обаче големи геополитически размествания и дестабилизацията на ЕС е факт именно заради тях. Русия не ни е враг, но трябва да се види реалността такава, каквато е. Не става въпроси за врагове, а за интереси”, подчерта министърът.

Води се целенасочена кампания за възстановяване на някакъв тип руско влияние държави, които са част от ЕС ни НАТО – и това не е само в Източна Европа , но и в Западна, смята той.

„Започва се едно говорене в стил „някой си бил слуга на някого”. Но ние сме част от съюзи, които имат ценностни фундаменти. Не е нужно да смятаме някого за враг, за да можем да изричаме истини. Русия има своя интерес, но той не е българският. Нашият е да бъдем част от образования, цивилизован европейски свят”, подчерта външният министър.

„Идеята, че България може да бъде извадена от НАТО, например, е проблемна. А такива идеи се лансират. НАТО е най-големия гарант за българската национална сигурност. 70% от военния потенциал в света е в НАТО – това е най-големият военно-политически съюз в историята на човечеството. Излизането ни от НАТО е заплаха”, посочи Митов.

Той коментира и информацията, че Турция не допуска около 160 българи да влизат на територията й, сред които е и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Турция, както и другите държави, имат забранителни списъци за влизане, и не е длъжна да ни съобщава причините за това. Понякога става дума за неща, което не одобряваме или не разбираме. Българската страна си запазва правото на реципрочно действие”, посочи Митов.

Министърът в оставка посочи още, че е решил да остане в политиката и след изборите, но не разкри като част от коя партия. По думите му той винаги е бил част от българската консервативна десница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия