Даниел Митов - Танцуващият с партии

Снимка: Пламен Стоименов

Изявихме волята си като първа политическа сила и най-голяма парламентарна сила да приемем мандата и да излъчим честен и прозрачен кабинет. В следващите дни ще стане ясен този кабинет и ще обсъждаме възможността дали ще има възможност да се състави кабинет, или не. Това заяви в понеделник, 19 април, Даниел Митов, който беше обявен за кандидат на ГЕРБ за премиер.

Кой е кандидатът за бъдещ премиер? Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в София. През 2002 г. завършва “Политология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 2001-2002 г. специализира “Политически умения” в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен “Маршал” на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в “Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство. Работи като експерт в отдел “Публикации” на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация “Демокрация”.

През 2006 г. става член на партия “Демократи за силна България” (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото є ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2012 г. Даниел Митов напуска ДСБ и се присъединява към партията “Движение България на гражданите” на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство- второто на Бойко Борисов. На изборите на 4 април т. г. бе втори в листата на ГЕРБ от гражданската квота в 25-и избирателен район в София след лидера на партията Бойко Борисов. След това Митов съобщи, че вече е станал член на ГЕРБ - третата му партия, откакто е в политиката.

През годините Митов се проявява като отявлен антикомунист и критик на Москва. “Това, което изнася Русия, не е само петрол, газ и капитал. С руския капитал се изнася и начинът, по който функционират руските институции. А там отношенията са на базата на корупция.” Това заявява Даниел Митов в интервю през март 2009 г. и допълва, че затова трябва да се оформи политиката на Европейския съюз по начин, който не толерира авторитаризъм, погазване на човешките права, гражданските свободи. “Ние, страните, излизащи от живот в сферата на руския империализъм, сме запазили инстинкта си да разпознаваме успешно тоталитарните подходи”, казва още той.

През 2007 година Митов отговаря на въпроси в анкета на “Дневник”. Тогава той е член на ДСБ и предстоят местни избори. Ето част от отговорите му: 

Въпрос: Опишете с три-четири кратки изречения какви са особеностите на една истински дясна партия.
Отговор: В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията. По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков. И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него.

Въпрос: Какви са според вас разликите между ДСБ и ГЕРБ?
Отговор: Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов. Необходимо ли е да изброявам повече разлики?

Все пак годината е 2007-а. Всеки има право да си промени мнението с течение на времето, нали?

Съпругата на Даниел Митов - Мелани Удуърд е британка, завършила история в Станфорд. Тя работи в международната неправителствена организация Independent Diplomat. Живее от няколко години в България. През април 2016 г. им се ражда дъщеря Лара.

 

Да се види евро­атлантическата ни ориентация

Аз съм готов с кабинета, но днес ще ви съобщя, кой ще ви бъде премиер. Не че аз съм уморен или остарял или неуспешен. Във всяка една демокрация хората избират лидер за премиер, защото той носи политическата отговорност. Аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва ще се намеся. Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата на евроатлантическата ни ориентация.

Бойко Борисов, 14 април 2021 г.

 

Мисля, че е хубава кандидатура

На този етап е дадено да знаем само името на кандидата за министър-председател - Даниел Митов. Дано да е имал думата при избора на министри, ама надали. И все пак, дори сам по себе си, мисля, Митов е хубава кандидатура, защото предлага разумно решение в така създалата се истерична обстановка. Все пак трябва да се върши и някаква работа. Не че крясъците от парламентарната трибуна не са работа, но все пак има и още нещо.

Иван Стамболов-Сула, фейсбук

 

Митов е параван на Борисов

Даниел Митов има интелект, но не съм убеден за политическия морал. Това е кабинет на Бойко Борисов. Митов е поредния параван на Борисов. Властта днес се възприема като купа с кюфтета.

Арман Бабикян, депутат от “Изправи се! Мутри вън!”, пред Нова тв 

Оправдан по всички обвинения

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. Обвиненията към Митов и тогавашния му заместник Ангеличин бяха за това, че Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма “Юнайтед Травъл Ейджънси”, с която редовен договор имало само МЗХ за осигуряване на самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Точно преди година, през април 2020 г. Митов и Ангеличин бяха окончателно оправдани по всички обвинения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети