Даниел Митов: Това, което виждаме сега, са знакови много странни назначения

Това, което виждаме сега, са знакови много странни назначения. Ще видим дали има чистка, но ние по всякакъв начин ще се противопоставим да се уволняват професионалисти и да се назначават много странни хора като новоназначения директор на НАП. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов пред БНТ. „Приключиха ли с изчегъртването? Ако страхът е минал, значи не е имало особен страх. Не видях някакви безкрайно уплашени хора да се разхождат по улицата или да идват в парламента. Очевидно цялото крещене до момента е било бутафорно. Гражданите започнаха да си правят изводите, че когато гледате някои хора с мегафони по площадите, казвайки, че не искат да стават министри, депутати или политици, а след това са първи на опашката на парламента или със заявка да бъдат министри или министър-председател, става ясно. Хората ще си направят изводите какво точно се е случило“, заяви той.

„За мен това, което тръгна в последно време и е важно, е гражданите да видят служебния кабинет и първите му действия. Много се крещеше кой трябва да е вътре, а веднага след назначаването му виждаме няколко действия. Едното е уволнението на главния свидетел срещу съветника на президента Пламен Узунов. Той е свидетел по дело, което се води от Европейската служба за борба с измамите с европейски средства. Първото нещо, което се прави в МВР е да уволнят този човек, а след това назначават жена, която не просто основател на партията на Васил Божков, но и е член на ръководство партията му. Онези олигарси, които живеят в последните години извън България, очевидно през президента добиват някакви позиции в администрацията“, посочи Митов.

„Притеснява ме точно смяната на шефа на НАП, а и това, че в публичното пространство излезе информация, че е продал негова фирма на подставено лице. Фирма със задължения към НАП е продал на някакви хора, които поемат удара да бъдат собственици на фирми със задължения срещу определена сума. Това е схема, която е откровено проблемна.

Аргументи за уволнявамето на шефката на НАП винаги ще се намерят – и да нямаше изтичане на данни, щяха да кажат нещо друго, въпросът е точно това ли е проблемът“, каза още Митов.

„В служебния кабинет има някои попадения като министъра на външните работи и на отбраната, но оттам насетне, хората си го кръстиха този кабинет като „Шанс за Орешарски 2“. Много се говори как била намерена формула. Виждаме чудесна философия – вкарваме олигарсите, живеещи извън страната през техни хора. Това е философията, която виждам. Такава е основателката на партията на г-н Божков и член на ръководството на тази партия, която е назначена на отговорен пост в МВР онзи ден. Като погледнем и другите, тепърва ще излизат връзките в цялата тази конфигурация. Аз бих бил много предпазлив в ентусиазма си на мястото на някои хора“, допълни той.

„ГЕРБ като всяка една модерна партия има моменти, в които трябва да покаже път и посока, като това обикновено се прави със символика – както през вербални послания, така и през хората, които заемат ръководни позиции в партия. Мисля, че няма колебания в това каква е символиката в моето избиране – аз съм с ясна биография. Винаги съм бил в дясното пространство“, посочи Митов. 

„Имам следния въпрос към десните хора, особено в центъра на София, които гласуваха за „Демократична България“ на тези избори: Те знаеха ли, че „Демократична България“ ще вземе вота им и ще го постави на разположение на президента на БСП Румен Радев. Това е човекът, който тръгна в кампанията си с идеята, че над Крим се вее руски флаг и нищо не може да се направи по въпроса. Човекът, който не искаше да купим F-16, който не е казал дума за разкритата шпионска мрежа в полза на Руската федерация. Трябва да бъдат питани ръководителите на „Демократична България“ за това сближаване. Аз задавам въпрос към техните избиратели - беше ли им казано, че техният вот ще бъде взет и даден на разположение на президента на БСП?“, попита Митов. 

„Кабинетът, който е подреден в момента, си е до известна степен кабинет на БСП. Тъй като БСП не могат да влязат във властта по друг начин, трябва да влязат през задния вход. Антон Кутев и като се погледне към министерствата, ще видите колко хора от левицата си влизат през задния вход във властта. Получава се един синтез между партии, които са заявявали по принцип категорични философски различия в пространството и изведнъж те се оказват и президентът всички си ги курира. Това създава притеснения, тъй като президентската институция няма ролята на конструктор на коалиция“, допълни той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика