Дани Каназирева - Самоличността на Здравка

Думите “власт” и “опозиция” принципно са антоними. Но само принципно. В шарените проявления на живота може да се окажат и на практика синоними. Доказва го политическата кариера на Дани (Здравка) Кана­зи­ре­ва, която се заявяваше като твърда опозиция на ГЕРБ в Общинския съвет на Пловдив, но имаше трима зам.-районни кметове. А вече е и областен управител на Пловдив.

Амбициозната и напориста Дани Каназирева влезе в политиката на 28 като активист на ГЕРБ и стана общински съветник в Пловдив на изборите през 2007 г. Партията беше млада, съветниците - пълни новаци в политиката, и Каназирева блесна бързо. Изказваше се точно и ясно от микрофона на Общинския съвет и си създаде образа на компетентен юрист. После се разбра, че е ползвала услугите на уважавана юристка със стаж в общината, за да се ориентира в проблематиката. С времето Каназирева доби самочувствие и в един момент не се подчини на партийната дисциплина и през 2010-а беше изключена от ГЕРБ. Формалният повод за това беше несъгласието й държавата да вдигне капитала си в МБАЛ “Пловдив”, което би намалило дела на Община Пловдив.

С ореола на репресирана Дани Каназирева създаде партията си “Съюз за Пловдив”, започна да громи тогавашния кмет Славчо Атанасов и ГЕРБ поравно и се кандидатира за кмет на Пловдив на изборите през 2011 г. Остана четвърта в кметската надпревара, но влезе в Общинския съвет с група от четирима души. Продължи да громи управляващите и кмета (вече Иван Тотев), но групата й често гласуваше с мнозинството. На изборите през 2015-а вече беше трета на изборите за кмет, а групата й набъбна до шестима съветници. Дани Каназирева пак се заяви като ярка опозиция, но във втория си мандат кметът Иван Тотев назначи трима души от нейната партия за зам.-кметове в районите “Централен”, “Източен” и “Западен”. Вторите двама не изкараха дълго във властта и бяха освободени, но зам.-кметът на “Централен” Веселин Козарев остана в екипа на Тотев до последния ден от мандата. Всеки от районите на Пловдив е с население колкото голям областен град у нас и заемането на позицията на зам.-кмет трудно би могла да бъде разтълкувано като опозиционно поведение, но Каназирева с лекота обясняваше, че при 10 000 души на бюджетна издръжка в Пловдив едно назначение е просто смешно да се коментира. Тя практикуваше анти-ГЕРБ риторика в публичните си изяви, но в залата на Общинския съвет хората й обичайно гласуваха с мнозинството. По възлови въпроси Каназирева излизаше от залата, за да не гласува, и така пазеше имиджа си на опозиционер. Тотев не се оказа неблагодарник и в края на мандата благодари на “Съюз за Пловдив” за подкрепата. Това стана повод за нови нападки от страна на Каназирева и честността изисква да се признае, че риториката й анти-Тотев беше искрена. В последните години на 8-годишното си властване Иван Тотев извади крито до момента някъде тънко чувство за хумор и започна да подхлъзва опозицията с шеги и закачки. При Каназирева това винаги даваше резултат - той успяваше да я извади от равновесие.

Колко обаче е била истинска риториката й срещу ГЕРБ, е доста съмнително, особено на фона на назначаването й за областен управител на Пловдив на 6 ноември т. г. В годините след изключването на Каназирева от ГЕРБ се твърдеше, че тя поддържа контакти с някогашния си партиен лидер Бойко Борисов. Други слухове гласяха, че партията й е продукт на бизнесмена Георги Гергов, който е и лидер на БСП в Пловдив-област. И който неведнъж е казвал, че след парламентарните избори от 2017-а коалицията е трябвало да бъде ГЕРБ-БСП.

Как точно и с чие посредничество се е случило затоплянето на отношенията между Каназирева и ГЕРБ, приемайки, че е имало захлаждане, не е напълно ясно, но то е факт. В отминалата кампания тя отново се кандидатира за кмет и по дебатите поддържаше казаното от кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров с реплики от типа “Точно така”. След назначаването й за областен управител Дани Каназирева обясни, че предложението за това е дошло именно от него. А междувременно на първия тур на вота данните от екзитпола за Пловдив я класираха втора и чак при обработката на протоколите стана ясно, че всъщност е трета, и то доста зад Славчо Атанасов. Това породи съмнения за манипулация на екзитпола с организирано попълване на анкетни карти от хора на “Съюз за Пловдив” с цел колебаещите се да не отидат да гласуват за Славчо Атанасов - има хора, които не биха подкрепили кандидатура без шансове.

В политическата си биография Каназирева има заиграване с “България на гражданите” и “Нова република”, което не я изстреля в националната политика. Но в крайна сметка стигна до висок пост с помощта на ГЕРБ.

 

Възнаградена като блудната дъщеря

Дани Каназирева беше назначена за областен управител на Пловдив от лидера на същата партия, от която беше изключена през 2010 г. Нещо като връщането на блудната дъщеря. Но приютяването в партията майка ГЕРБ изисква покаяние. И Каназирева със сигурност се е разкаяла. Твърди се, че практическото измерение на това покаяние е манипулираният екзитпол на първи тур на местните избори в Пловдив, който няма как да не е повлиял в някаква степен и на резултата. Дали е вярно, ще каже прокуратурата, която беше сезирана със сигнал по случая.

 

За нея

Поздравявам я с избора

Поздравявам я с избора и й пожелавам успешен мандат на новата позиция. Няма какво повече да кажа.

Иван Тотев, ГЕРБ

 

Забрави за партийните назначения

Ако бях избирател на Съюз за Пловдив и Дани Каназирева, щях да съм безкрайно огорчен. Как си "антисистемен" и се вливаш в една от най-системните партии в България - ГЕРБ, като забравяш за партийните назначения, корупцията, обвиненията в партизанщина и некадърност? Как забравяш това? Как го забравяш, като са гласували живи хора за теб на база тези послания?

Йордан Иванов, ДСБ

 

Въпрос на договорки

Гласуваш за Зико, гласуваш за Славчо, гласуваш за Дани и накрая се оказа, че зад гърба и на тримата наднича Бойко Борисов. Това, че Дани Каназирева не е член на ГЕРБ, не означава, че не е от ГЕРБ. Хората останаха излъгани за пореден път. Както се вижда – всичко е било въпрос на договорки между тези партии, преди да станат ясни дори резултатите.

Николай Радев, БСП

 

Излъга гласоподавателите си

Дани Каназирева излъга своите гласоподаватели, като ги убеждаваше, че ще донесе промяна, а фактите сочат, че единствената промяна, която тя е търсела, е реализиране на собствената й амбиция.След като по време на абсолютно всички телевизионни дебати работеше като адвокат на Здравко Димитров, и атакуваше единствено Славчо Атанасов, за никого не остана съмнение, че тя е част от задкулисна игра.

Слави Георгиев, НФСБ

Коментари

Задължително поле