ДАНС изгони трима турски граждани (обзор)

ДАНС изгони и наложи забрана за влизане в страната на трима турски граждани. Принудителните административни мерки са предприети след преценка, че с дейността си чужденците заплашват националната сигурност.

От агенцията първоначално съобщиха, че само на един турчин, чието име не се съобщава, са наложени мерките „експулсиране” и „забрана за влизане в страната” за 5 години. Според съобщението той бил свързан със „създаване на антибългарски настроения в смесените райони, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията”. Източници на „Труд” уточниха, че става дума за чужденец, който от няколко години има статут на продължително пребиваващ у нас и живее в Пловдив, където има бизнес. Спонсорирал мюфтийството и бил свързан с турската дирекция по вероизповеданията. Правил изявления при пътуване в Шуменско, при това на не съвсем трезва глава. Не стана ясно дали е агитирал за някоя от нашите политически партии.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че знае за случая и че шефът на ДАНС Димитър Георгиев е постъпил правилно.

По-късно от агенцията уточниха, че на още едни турски гражданин са наложени същите мерки, а трети, който в момента е извън страната, е бил включен в списък на нежеланите у нас чужденци.

Коментари

Задължително поле