ДАНС пак ще може да арестува (обзор)

ДАНС

Военните също получиха полицейски правомощия

ДАНС пак ще може да арестува, но само терористи. Това приеха депутатите при второто гласуване на Закона за противодействие на тероризма.

Нормативният акт чака да влезе в зала още от края на месец юли. След първото му гласуване опозицията и правозащитни организации предупредиха, че текстовете отварят врати за полицейски произвол и нарушаване на човешките права. От БСП се обявиха против проектозакона, резерви имаха от ДПС и от Реформаторския блок. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова обаче го защити с коментара, че “крайната цел на противодействие на тероризма е защитата на основните права”.

Законът дава на армията извънредни правомощия при предотвратяването или справянето с последствията от терористичен акт. Военните ще имат право да извършват проверки за самоличност, да задържат лица, да извършват обиск, да проверяват лични вещи и превозни средства. Те могат да нахлуват за проверки в помещения без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие, да използват физическа сила и помощни средства, да използват оръжие.

Гласувано бе мобилните оператори да регистрират или активират на името на един потребител повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България