Данъкът за кoлите в по-широки граници

По-голяма свобода при определянето на данъците за най-старите коли ще имат общините с промени в данъчните закони, които бяха приети късно в четвъртък от бюджетната комисия към парламента на второ четене. Става въпрос за колите, произведени до началото на 2000 г.

С новите текстове данъкът за най-старите коли с катализатор ще нарасне от началото на 2019 г. с между 102% и 157%. Всеки общински съвет ще трябва да избере по-нисък или по-висок коефициент, с който да увеличи данъка за старите автомобили до 31 януари 2019 г. Например за Голф на 23 години по екологичния стандарт Евро 1 и двигател 92 конски сили данъкът в София сега е 27,70 лв. А догодина ще бъде в границите от 55,95 лв. до 71,20 лв.

Депутатите отхвърлиха искането на работодателските организации да отпадне задължителният одит за малките фирми. Остават сегашните прагове за задължителен одит в закона. Промяна беше направена само за акционерните дружества. В момента одитът за тях е задължителен независимо от размера на предприятието, а в бъдеще микропредприятията, чиято форма е АД, ще бъдат изключени от задължението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес