Данъчните удрят верига търговци на автомобили

Снимка: МВР
Главният секретар на МВР Живко Коцев, заместник-главният прокурор Мария Павлова, градският прокурор на София Илияна Кирилова и заместникът є Чавдар Пастованов (отдясно наляво) разказаха за престъпната схема.

Мобилизация в НАП да вкарат всяка стотинка в хазната

Схемата: Фирми внасят камиони и лимузини за 30 млн. лв., ДДС-то дължат безимотни цигани

28 разпитани в 6 града на страната

Престъпна верига за скриване на ДДС от реални вносители и търговци на автомобили до “кухи фирми” на подставени лица бе разкрита при удар на МВР, НАП и прокуратурата. Акцията е част от пълната мобилизация на данъчните служби да залавят и вкарват всяка стотинка в хазната и това комай е единственият шанс да се пълнят пробойните, заложени в рехавия бюджет на Асен Василев, коментираха наблюдатели пред “Труд news”.

Схемата е стара и се използва още от 90-те години, когато в България бе въведен ДДС и циганите предлагаха да пишат фактури край борсата в кв. “Илиянци”. Цяло чудо е как автомобилните търговци са успели да я прилагат след десетки промени на законите в последните години. Вносителите доставяли камиони, микробуси и леки автомобили от Германия, които после отивали при дистрибутори - директни търговци и лизингови компании у нас. Вместо да оформят сделките с крайните купувачи и да внасят ДДС, продавачите продължавали движението по документи на автомобила през “кухи фирми”, регистрирани на името на безимотни, безработни и неграмотни цигани, които се превръщали в длъжници на милиони. Когато инспекторите на НАП стигали до тях, някои от тях дори не знаели, че са собственици или управители на фирма. Припомняли си само, че са си давали личната карта, или че са ги карали срещу 100-200 лв. да подписват някакви документи. Един даже се похвалил, че за “услугата” му обещали костюм.

Смята се, че само за последната година - от края на 2022 г. досега, е осъществен оборот за около 30 милиона лева, а щетите за хазната от невнесен ДДС възлизат на 6 млн. лв.

При акцията са претърсени офиси и жилища в 6 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Костинброд и Троян. Иззети са множество веществени доказателства - финансови документи, компютърни конфигурации, тефтери и записки. 14 от обиските са били в счетоводни кантори, тъй като голямата цел на разследващите е била да стигнат до притежателите и ползватели на електронни подписи, които изпращали заверени отчети в НАП от името на последните по веригата “фиктивни търговци”. Това са фирми без служители и активи, регистрирани на мургави подставени лица. Търсени са и документи, които доказват връзката между истинските и фалшивите търговци.

Според разследващите от измами като тази се ползват съвсем легитимни дружества с добра репутация, които си спестяват разходите по ДДС и това им осигурява и печалби, и предимство пред останалите компании на пазара, които спазват правилата.

Към момента няма повдигнати обвинения, а 28 души са разпитани само като свидетели. Но от удара има полза не само за това, че срещу измамниците ще се водят съдебни процеси, но най-главното е, че се прекъсва ДДС-веригата. Ако участвали в нея истински вносители и търговци на автомобили се разминат с обвинения, те може да загубят контрагентите си в чужбина. Но дори и да продължат с бизнеса, вече няма и да си помислят за дедесарски схеми.

След катастрофата с “Мерцедес”-а на Начо от Лясковец

Проверят как безработни купуват джипове и лимузини

Собствениците на луксозни автомобили, които бъдат спипани от КАТ за нарушения на пътя, ще трябва да докажат пред инспектори от НАП произхода на средствата, с които са си купили джиповете и лимузините.

Както писа “Труд news”, данъчни ревизии ще се правят и на онези, които се фукат със снимки и видеа във фейсбук, как със своите коли и мотори вдигат космически скорости или по друг начин нарушават Закона за движение по пътищата. За това се договориха миналата седмица на среща изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Живко Коцев и шефът на НАП Румен Спецов.

Повод за акцията стана смъртта на футболния треньор Ферарио Спасов. На 11 ноември мощният луксозен “Мерцедес” на Начо Панталеев от Лясковец се заби с висока скорост в автомобила на Спасов. Оказа се, че Начо и хората от фамилията му сменят “Мерцедес”-и, “Ауди”-та и БМВ-та като носни кърпи и спорът е само дали богатството им идва от телефонни измами или джебчийски кражби в Западна Европа.

Практиката в автомобилния бранш показва, че най-скъпите автомобили и джипове се вземат предимно на лизинг. Самите лизингови компании преди да сключат договора правят нещо като проверка откъде са сумите за първоначални вноски и какъв е доходът на купувача. Очевидно е обаче, че те не докладват на НАП, ако попаднат на клиенти от подземния свят.

Влизат в школи за обучение на шофьори

Следят покупките на нови коли

Внасят нови превозни средства без ДДС

НАП прави проверки и в школи за обучение на шофьори.

Данъчните следят и хората, които купуват нови автомобили от страни от Европейския съюз и ги внасят и регистрират в България. При покупка на нов автомобил и докарването му в страната от гражданин, той трябва да плати ДДС, въпреки че по принцип не е регистриран по Закона за ДДС.

От Националната агенция за приходи получават информация от страните членки на ЕС за купените при тях нови автомобили, за които не е платен ДДС, защото са изнесени към България. През първата половина на годината в резултат на получената информация от НАП са възложени проверки на 6 нерегистрирани по ДДС граждани, придобили нови превозни средства в страни членки. Същевременно в резултат на приключване на започнати през миналата година проверки са установени допълнителни задължения в размер на 24 хил. лв.

От януари до юни 2023 г. са проведени съвместни проверки с Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) и МВР в 11 обекта на хора и фирми, извършващи дейност по обучение на водачи на моторни превозни средства, в резултат на които са възложени проверки за установяване на факти и обстоятелства относно спазване на данъчното и осигурителното законодателство. Във връзка с извършени съвместни проверки на ИААА и МВР в пунктове за годишни технически прегледи през последното тримесечие на 2022 г. през първата половина на 2023 г. са извършени 22 проверки за установяване на факти и обстоятелства, от които са приключили 21 проверки. В хода на проверките през периода от януари до юни са подадени 11 коригиращи декларации и са декларирани допълнително данъци в размер 41,2 хил. лв. В резултат на проверките са възложени ревизии, от които са приключили 10 с допълнително установени задължения в размер на 307,8 хил. лв.

Във връзка с осъществяване на контрол от НАП по Закона за хазарта (ЗХ) през първата половина на 2023 г. са възложени проверки на 47 фирми - организатори на хазартни игри и организатори на дейности по производство, разпространение и сервиз, както и по внос на игрално оборудване. В резултат на извършените проверки при 8 от фирмите са установени несъответствия в размер на 22 825 лв. Във връзка с установените несъответствия са подадени 8 коригиращи декларации, като общият размер на направените корекции за дължимите данъци е 22 825 лв.

Целта е да установят произхода на парите

Ловят собственици на имоти в Дубай и Гърция

Ревизиите продължават

Данъчните проверяват българи с имоти в Гърция и Дубай.

Стефан Кючуков

Данъчните правят проверки на хора, които притежават имоти в Дубай и Гърция. Целта е да установят произхода на парите за покупката на тези имоти и дали за тях са платени данъци. През юни 2023 г. са възложени 160 проверки за установяване на факти и обстоятелства за български граждани, притежаващи недвижими имоти в Обединени арабски емирства, показват данни на Националната агенция за приходи. Проверките не са приключили.

НАП провежда и кампания за извършване на проверки спрямо хора с недвижими имоти на територията на Гърция. Извършена е селекция на 2117 души с имоти в Гърция, като за 57 от тях са възложени проверки за установяване на факти и обстоятелства, на 5 - проверки за съответствие на официалните доходи с направените от тях разходи, и 873 ревизии. Към края на юни тази година са приключени 53 от проверките и 338 от ревизиите. В хода на тези данъчни производства са подадени 50 коригиращи декларации, като размерът на коригирания данък е 17 033 лв. В резултат на ревизиите са установени допълнителни задължения в размер на 378 595 лв.

При проверките на хора със скъпи имоти и коли данъчните сравняват официалните им доходи с направените разходи за покупката им. Наред с това взимат предвид и необходимите разходи за текуща издръжка на семейството. Ако се окаже, че разходите на семейството са по-високи от официалните доходи, става ясно, че чест от доходите са укрити и трябва да бъдат платени съответните данъци.

През 2023 г. продължава стартиралата през миналата година кампания за предприемане на контролни действия спрямо фирми, посочили в счетоводните си баланси касови наличности над 100 хил. лв. Много често това са пари, които са взети от собственика на фирмата без да бъде платен данък дивидент и затова счетоводно отчитат парите като налични в касата. В резултат на възложените проверки са констатирани несъответствия в касовата наличност при 1278 фирми, като стойността на разминаването между реално наличните парични средства в брой към датата на проверката и посочените в счетоводния баланс са 515 млн. лв. В хода на проверките 599 дружества са подали декларации за разпределение на дивиденти в размер на 279 млн. лв. До края на юни 2023 г. от възложените проверки са приключили 1672. За 172 фирми са изготвени доклади за стартиране на ревизии. Приключили са 10 ревизии, като са установени допълнително 1,172 млн. лв. задължения по ДДС и корпоративни данъци.

През първата половина на 2023 г. продължава извършването на проверки и ревизии на фирми, при които е идентифициран риск от неспазване на данъчното законодателство и намаляване на дължимите данъчни задължения, във връзка с отчетени в годишните финансови отчети на твърде големи, спрямо обема на извършваната дейност, стойности на наличните материални запаси. От възложените през миналата година контролни действия спрямо фирми със значителни материални запаси, през първата половина на 2023 г. са приключили 15 проверки и 107 ревизии. В резултат на тези действия на НАП 56 от фирмите са извършили корекции, като са начислили допълнително ДДС в размер на 630 хил. лв. В резултат на приключилите през първата половина на 2023 г. ревизии са установени допълнително задължения на обща стойност 9,189 млн. лв.

НАП продължава да осъществява активен контрол и спрямо хора и фирми, недекларирали приходи от извършена търговска дейност в интернет. За полугодието са възложени 700 ревизии и 1807 проверки на електронни търговци, като в резултат на приключили 332 ревизии са установени допълнително данъчни и осигурителни задължения в размер на близо 14 млн. лв.
През първата половина на 2023 г. са издадени общо 4470 ревизионни акта, като от тях 50% са с разкрития на допълнителни данъчни задължения за над 10 хил. лв. Допълнително установените задължения са 598,77 млн. лв., в т. ч. за осигурителни вноски - 4,56 млн. лв.

През 2010 г. летяха над луксозни имоти 

Акция „Хеликоптер“ на НАП докара 13 млн. лв.

Разходите за 2 месеца били 3400 лв.

Луксозни имоти, заснети край София при акция “Хеликоптер” на НАП.

От Националната агенция по приходите не за първи път участват в шумни кампании, които наричат “дисциплиниращи”. И досега те смятат за една от най-успешните акция “Хеликоптер”, с която за около 2 месеца през есента на 2010 г. са били събрани допълнително около 13 млн. лева приходи.

Тогава НАП нае правителствения хеликоптер и започна “облитания” на Витошката яка край София и родопската яка край Пловдив, за да заснема от небето имотите, а после да проверява доходите на техните стопани.

Оказа се, че над 80% от “дворците” се водят на фирми, а не на физически лица. Установени бяха три групи данъчни нарушения. В първата влизаха нарушения, при които луксозни имоти се декларират като фирмени, а се ползват от частни лица и няма данни да се плащат наеми. Втората група бяха свързани с намаляване на корпоративния данък, тъй като режийните разходи за тези имоти се плащат от фирмите. Третият вид нарушение е, че имотите се ползват от безработни или лица с минимални доходи.

Тогава от НАП казаха още, че се предполага, че в страната има около 10 000 недекларирани имота. Само при акция “Хеликоптер” за 2 месеца данъчните са попаднали на близо 400 от тях, а в четири южни района Столичната община е поискала проверка на 1798 сгради, които не са отразени в кадастъра.

Пак за същите два месеца в София постъпили над 1180 искания за издаване на удостоверение за новопостроени и невъведени в експлоатация сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения