Данъчни на пазарите за плодове и зеленчуци (обзор)

Данъчни проверяват дали търговците на пазарите в цялата страна дават касови бележки.

Проверяват дали дават касови бележки

Ще сравняват оборота в тяхно присъствие и отчетения преди седмица

Може да затворят сергии

Данъчните започват масови проверки на пазарите за плодове и зеленчуци в цялата страна, обявиха от НАП. Целта е да установят дали търговците отчитат оборота си и дават касови бележки. Освен покупки в ролята на тайни клиенти, данъчните ще извършват и т. нар. открити наблюдения, при които следят продажбите в продължение на дни и сравняват резултатите с предходни периоди. Ако в присъствие на данъчния оборотът рязко нараства, явно досега продажбите не са отчитани.

От НАП напомнят, че глобата за неиздаване на касова бележка е до 2000 лв., а търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец. Касови апарати може да нямат само хора, които продават произведена от тях непреработена земеделска продукция.

Данъчните използват и информация от дистанционната връзка на фискалните устройства със сървърите на НАП, за да открият значителни разлики между търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари. Ако оборотът на някой търговец рязко се отличава от продажбите на останалите на пазара, явно той крие данъци.

Сигнали за данъчни нарушения хората могат да подават в работно време на телефона на НАП 0700 18 700. Всяка касова бележка с QR, може да бъде проверена дали е отчетена към НАП чрез мобилното приложение на приходната агенция NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства.

“Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права”, коментира директорът на “Фискален контрол” Спас Шишков.

Коментари

Задължително поле