Данъчни облекчения стимулират пазара във Великобритания

Нараства интересът към жилища в Южна Англия. Най-бавно се продават имотите в Лондон.

Тройно по-голям интерес към лукса

Британският имотен пазар процъфтява. Един на всеки седем имота на пазара е намерил купувач за по-малко от седем дни, което е над два пъти повече в сравнение с броя им през миналата година, съобщава агенция Блумбърг. Причината за това е, че британците искат да се възползват от въведените временни данъчни облекчения. През юли финансовият министър на страната временно отмени гербовия налог (данъка при покупка на жилище) върху първите 500 хил. паунда от цената на жилището, за да стимулира активността на пазара.
Най-бавно се продават жилищата в Лондон, а тези в Шотландия намират най-бързо купувач. Във Великобритания най-голямо е търсенето на тристайни жилища.

Ваканцията от гербовия налог е в сила до 31 март 2021 г. и стимулира пазара. “Не само, че повече имоти се продават на настоящия пазар от когато и да било през последните десет години, но много продавачи откриват, че търсенето на жилища и бързането на купувачите да се вместят в крайния срок на гербовия налог означават, че те постигат по-бърза продажба”, коментира търговският директор на компания за недвижими имоти Майлс Шипсайд.

В същото време данни на консултантска компания показват, че броят на договорените продажби на имоти във Великобритания на цена над 1 млн. паунда в рамките на един месец е бил с 228% повече спрямо същия период на миналата година. Това показва голямо търсене на жилища от високия сегмент от пазара, особено извън Лондон. Търсенето на пазара на луксозни имоти варира значително според локацията. Нараства интересът към жилища в Южна Англия, без Лондон и околностите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти