Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

Инцидент в мина в Китай, седем загинали и трима ранени

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Скулптор Красимир Ангелов. Бюст на Христо Смирненски

Продължават инициативите по повод 120 години от рождението на Христо Смирненски. Кой друг, ако не Националният литературен музей – този пазител на литературната ни памет, би се ангажирал да припомни за един от най-гениалните ни поети.

След поредица от инициативи, реализирани през септември и ноември, на 14 ноември в музей „Никола Вапцаров” се откри изложба с оригинални предмети и архивни материали за Христо Смирненски, притежание на Националния литературен музей. Автори на проекта „Да бъде ден!” са Соня Кирицова, Ива Велинова и Елена Алекова, а експозицията може да бъде разгледана до края на тази година.

Събитието се водеше от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, който разказа как от началото на неговото ръководство (от лятото на 2017 г.) основна задача е била да се отворят неработещите музеи: „Вие знаете, че въпреки някои неуредици отворихме къщата-музей „Пейо Яворов” и тя приема посетители. Същото се случи и с музея на Димитър Димов, който беше затворен няколко години. Но когато посетих музея на Смирненски, заварих къщата в трагично състояние. Направихме и възможното, и невъзможното, за да се справим с всички бюрократични спънки и от 17 септември – с помощта на Министерството на културата, започвахме ремонта на тази къща, за да посрещнем достойно годишнината на Смирненски. Досега реализирахме няколко инициативи: литературна вечер с водещи български поети, издадохме юбилеен вестник, а вчера открихме Национална научна конференция съвместно с Института по литература към БАН и факултут „Славянски филологии” на СУ. Там също беше открита изложба с архивни материали, собственост на БАН. Изложбата днес се явява финал на тези двудневни тържества. Аз съм удовлетворен и мисля, че по достоен начин отбелязваме 120-годишнината”.

За включените експонати и тяхната история говори Соня Кирицова. Стихове на Смирнески прозвучаха в изпълнение на актьора Светозар Кнезовски и под акомпанимента на виолончелистката Мирела Москова.

Със специална Грамота за дарение беше удостоен скулптора Красимир Ангелов, дарил копие на бюст на Смирненски, който той е реализирал за Двора на кирилицата през тази година.За неговото дарение говори Катя Зографова – уредник на музей „Никола Вапцаров”.

Какво ще видят посетителите? Няма да са разочаровани, защото в стъклените витрини и по стените ги очакват: ръкописни реликви, интимната кореспонденция, фотоархив, вещи и запазени албуми със стихове и рисунки на вечния Юноша; живописните платна на Ст. Сотиров, Д. Добрев, Гр. Найденов, П. Сеферов; графични и маслени портрети от Иван Пенков, Ив. Димов и Ив. Керзиев, експресионистичният „Интербригадист”, рисуван с въглен от Б. Ангелушев, акварели на Щъркелов и Добринов, графики на Петър Морозов, пастели от Р. Скорчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.