„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Продължават инициативите по повод 120 години от рождението на Христо Смирненски. Кой друг, ако не Националният литературен музей – този пазител на литературната ни памет, би се ангажирал да припомни за един от най-гениалните ни поети.

След поредица от инициативи, реализирани през септември и ноември, на 14 ноември в музей „Никола Вапцаров” се откри изложба с оригинални предмети и архивни материали за Христо Смирненски, притежание на Националния литературен музей. Автори на проекта „Да бъде ден!” са Соня Кирицова, Ива Велинова и Елена Алекова, а експозицията може да бъде разгледана до края на тази година.

Събитието се водеше от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, който разказа как от началото на неговото ръководство (от лятото на 2017 г.) основна задача е била да се отворят неработещите музеи: „Вие знаете, че въпреки някои неуредици отворихме къщата-музей „Пейо Яворов” и тя приема посетители. Същото се случи и с музея на Димитър Димов, който беше затворен няколко години. Но когато посетих музея на Смирненски, заварих къщата в трагично състояние. Направихме и възможното, и невъзможното, за да се справим с всички бюрократични спънки и от 17 септември – с помощта на Министерството на културата, започвахме ремонта на тази къща, за да посрещнем достойно годишнината на Смирненски. Досега реализирахме няколко инициативи: литературна вечер с водещи български поети, издадохме юбилеен вестник, а вчера открихме Национална научна конференция съвместно с Института по литература към БАН и факултут „Славянски филологии” на СУ. Там също беше открита изложба с архивни материали, собственост на БАН. Изложбата днес се явява финал на тези двудневни тържества. Аз съм удовлетворен и мисля, че по достоен начин отбелязваме 120-годишнината”.

За включените експонати и тяхната история говори Соня Кирицова. Стихове на Смирнески прозвучаха в изпълнение на актьора Светозар Кнезовски и под акомпанимента на виолончелистката Мирела Москова.

Със специална Грамота за дарение беше удостоен скулптора Красимир Ангелов, дарил копие на бюст на Смирненски, който той е реализирал за Двора на кирилицата през тази година.За неговото дарение говори Катя Зографова – уредник на музей „Никола Вапцаров”.

Какво ще видят посетителите? Няма да са разочаровани, защото в стъклените витрини и по стените ги очакват: ръкописни реликви, интимната кореспонденция, фотоархив, вещи и запазени албуми със стихове и рисунки на вечния Юноша; живописните платна на Ст. Сотиров, Д. Добрев, Гр. Найденов, П. Сеферов; графични и маслени портрети от Иван Пенков, Ив. Димов и Ив. Керзиев, експресионистичният „Интербригадист”, рисуван с въглен от Б. Ангелушев, акварели на Щъркелов и Добринов, графики на Петър Морозов, пастели от Р. Скорчев.

Коментари

Задължително поле