Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Продължават инициативите по повод 120 години от рождението на Христо Смирненски. Кой друг, ако не Националният литературен музей – този пазител на литературната ни памет, би се ангажирал да припомни за един от най-гениалните ни поети.

След поредица от инициативи, реализирани през септември и ноември, на 14 ноември в музей „Никола Вапцаров” се откри изложба с оригинални предмети и архивни материали за Христо Смирненски, притежание на Националния литературен музей. Автори на проекта „Да бъде ден!” са Соня Кирицова, Ива Велинова и Елена Алекова, а експозицията може да бъде разгледана до края на тази година.

Събитието се водеше от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, който разказа как от началото на неговото ръководство (от лятото на 2017 г.) основна задача е била да се отворят неработещите музеи: „Вие знаете, че въпреки някои неуредици отворихме къщата-музей „Пейо Яворов” и тя приема посетители. Същото се случи и с музея на Димитър Димов, който беше затворен няколко години. Но когато посетих музея на Смирненски, заварих къщата в трагично състояние. Направихме и възможното, и невъзможното, за да се справим с всички бюрократични спънки и от 17 септември – с помощта на Министерството на културата, започвахме ремонта на тази къща, за да посрещнем достойно годишнината на Смирненски. Досега реализирахме няколко инициативи: литературна вечер с водещи български поети, издадохме юбилеен вестник, а вчера открихме Национална научна конференция съвместно с Института по литература към БАН и факултут „Славянски филологии” на СУ. Там също беше открита изложба с архивни материали, собственост на БАН. Изложбата днес се явява финал на тези двудневни тържества. Аз съм удовлетворен и мисля, че по достоен начин отбелязваме 120-годишнината”.

За включените експонати и тяхната история говори Соня Кирицова. Стихове на Смирнески прозвучаха в изпълнение на актьора Светозар Кнезовски и под акомпанимента на виолончелистката Мирела Москова.

Със специална Грамота за дарение беше удостоен скулптора Красимир Ангелов, дарил копие на бюст на Смирненски, който той е реализирал за Двора на кирилицата през тази година.За неговото дарение говори Катя Зографова – уредник на музей „Никола Вапцаров”.

Какво ще видят посетителите? Няма да са разочаровани, защото в стъклените витрини и по стените ги очакват: ръкописни реликви, интимната кореспонденция, фотоархив, вещи и запазени албуми със стихове и рисунки на вечния Юноша; живописните платна на Ст. Сотиров, Д. Добрев, Гр. Найденов, П. Сеферов; графични и маслени портрети от Иван Пенков, Ив. Димов и Ив. Керзиев, експресионистичният „Интербригадист”, рисуван с въглен от Б. Ангелушев, акварели на Щъркелов и Добринов, графики на Петър Морозов, пастели от Р. Скорчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какво ги изьтъквате, тия изкуфелници.. ПРАЗНОГЛАВЦИ,

  2. Ниикога няма да минем преходааа…ами, да се връщаме от начало.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.