Да се разходиш на Луната

Розови фламинго, солени езера и НЛО-та привличат туристите в най-сухата пустиня на земята

Атакама в Чили предлага турове в долини, които като че ли са от други планети

Мястото е най-доброто за наблюдение на звездното небе

Ако си мечтаете да се разходите на Луната или да посетите червената планета Марс, можете да направите това само в рамките на няколко дни. Ако си подарите пътуване до едно от най-посещаваните места в Чили – пустинята Атакама. Въпреки, че е най-сухата област на земята Атакама ще ви омае с долини, които толкова много приличат на други планети, че НАСА ги използва за тренировъчните си мисии, солени езера, богаство от растения, животни и птици, изгаснали вулкани, в чиито кратери ви чакат полускъпоценни камъни, древни петроглифи и геоглифи. Тези, които вярват в извънземния разум също имат причина да посетят мистичната Атакама и най-известният й търговски център малкото градче Сан Педро де Атакама. Тъй като според местните НЛО-та и извънземните в пустинята не са изключение, а ежедневие. Летящите чинии редовно се появяват от вулканичните кратери, разположени на надморска височина от над 4000 метра, а не само местните, но и туристите не се изненадват при срещи с инопланетяни. Звездното небе над Атакама е толкова ясно заради липсата на селища и съответното изкуствено осветление, а и заради високата надморска височина и разредения въздух, че регионът е избран за изграждане на най-модерните световни обсерватории.

Причините да посетите Атакама са толкова много, че трудно могат да бъдат изброени. Една от задължителните атракции за повечето туристи, които посещават градчето Сан Педро де Атакама, което е отправна точка за туровете в пустинята, е визита на Лунната долина и тази на Марс. Имената си двете местности носят заради приликата на повърхността в пустинята с тази на спътника на Земята и на червената планета.

Лунната долина e изваяна от вятъра и водата, а фигурите, които можете да видите в сухата днес местност, приличат на направени от човешка ръка. Част от скалните образувания са покрити със сол, така че отдалеч приличат на заснежени върхове. Гледките са сюрреалистични, а водачите избират най-уникалните места, така че да не можете да си затворите устата от смайване и усмивки. Естествено, снимките на фона на странната природа са задължителни. По-приключенски настроените туристи влизат и в тесни скални процепи, през които преминават.

Почти всички туристически обиколки включват наблюдение на залеза, който определено не бива да се пропуска. Докато гледката към мястото, зад което се скрива слънцето въобще не е интересна, на отсрещната страна по планиските върхове цветовете се сменят ежеминутно в продължение на около час и половина – два в различни нюанси на розовото, червеното, лилавото и накрая синьото. Ако преживеете този залез със сигурност ще го помните до края на живота си.

Долината на Марс също е сред задължителните спирки за туристите в Сан педро де Атакама, като пустият пейзаж тук е обогатен от преливащи различни цветове на почвата. Регионът толкова прилича на външен вид и по условия на червената планета, че често е използван за тестване на апаратурата за бъдещи мисии на Марс.

Сред другите най-търсени турове в Атакама са тези до Антипланическите лагуни. Въпреки, че повечето хора си представят пустинята лишена от живот, особено когато е най-сухото място на Земята, Атакама ще ви изненада приятно. Край солените езера с най-различни нюанси на синьото, тюркоазеното и дори жълто-червената гама се разхождат необезпокоявани розови фламинго, приличните на лами диви гуанако и викуни, които са много плашливи, но с малко повече търпение можете да се приближите на една ръка разстояние. Влагата, уловена от близкия Атлантически океан е причина пустинята да е обсипана с растения, а понякога през пролетта, когато вали дъжд, отделни области от Атакама се оказват като посипани с розов килим от цветя, което прави пустинята изключително атрактивна за посещение в тези периоди. Като цяло Атакама е подходяща за посещение през цялата година.

В пустинята можете да видите още Тропика на Козирога, древен път на инките, да плувате в лагуната Чеджар без да потънете, заради високата соленост на водите й, да разгледате древни рисунки върху камъни и хълмове или да снимате всички цветове на природата в местната Долина на дъгата.

Освен това заради малкото населени места, високата надморска височина и редкия чист въздух, Атакама е определена за най-доброто място за наблюдение на звездното небе. В пустинята са построени най-модерните световни обсерватории и станции, които проучват космоса. За любителите-астрономи се организират нощни турове, с представяне на съзвездията и мъглявините, видими от Атакама. Те са ясно различими дори с просто око, но телескопите ги приближават на една ръка разстояние. Според местните пустинята е едно от местата, в които най-често могат да се видят  космически кораби и дори извънземни. Според част от местните водачи дори пришълците имат любими вулканични кратери, от които кацат и излитат със своите кораби. И ако на повечето места по света щом заговорите, че сте виждали отблизо извънземни ще ви погледнат с учудване, то в Чили тази тема е абсолютно нормална и част от ежедневните разговори, които няма да предизвикат ничие учудване.

 

Долината на мъртвите носи името си

от поредица трагични случаи

Със сърф по дюните

Една от тях е висока 100 метра

Ако си падате по малко по-екстремните преживявания можете да пробвате и карането на сърф в пустинята. За да се насладят на това удоволствие туристите биват карани с джипове в така наречената Долина на мъртвите. Всъщност името на региона не е случайно, тъй като хора и животни умирали в опитите си да прекосят безплодното място. Счита се, че Долината на мъртвите всъщност е най-слабообитаваната местност на земята. Атракция за туристите тук обаче е една от пясъчните дюни, която е с височина от над 100 метра. По-смелите могат да се пробват със сърфа или просто да се пуснат яхнали дъската, подобно на шейна, както правят малките деца. В района се организират и планински екскурзии, но само за подготвени планинари. Красивият вулкан Ликанкабур, който се извисява над Сан Педро де Атакама обаче е истинско предизвикателство. Въпреки че е висок едва 5916 метра, за изкачването му са необходими поне три дни.

 

На лов за обсидиани

Полускъпоценните камъни чакат своите откриватели

Древните ги използвали за върхове на стрелите си

30-3Сред най-атрактивните, но по-”тайни” екскурзии, тръгващи от Сан Педро де Атакама е тази до соленото езеро Салар де Тара. Пътят до пустинната лагуна е дълъг, а асфалтът приключва на средата му и за туристите му следва приятно полюшване в джиповете. На 4500 метра надморска височина екскурзоводите спират до няколко естествено образувани “статуи”, наречени Монасите от Пакана, които като че ли повече напомнят индиански фигури. По-голямата атракция от пътя към езерото Тара обаче е спирката в кратера на угаснал вулкан, в който можете да си намерите и вземете със себе си десетки полускъпоценни обсидиани в различни нюанси на червеното, черното и кафявото. Местните първо правят кратко обучение на туристите как да разпознаят обсидианите сред другите камъни, а след това и да проверят чрез счупването им дали са прави. Като екстра е, че всеки може да натовари уловът със себе си, особено ако не се бои от свръхбагаж в самолета на връщане. Край самото езеро пък можете да откриете древни върхове на стрели, отново направени от обсидиан, но датиращи на хиляди години. На един поглед разстояние по пътя се намира и съседна Боливия. А от Сан Педро де Атакама се организират и екскурзии до прочутото солено езеро в съседната страна Салар де Уюни, което отразява облаците и позволява на туристите да се снимат като че ли ходейки в небесата.

 

Горещата вода извира на 4200 метра надморска височина

Посрещнете изгрева край гейзерите Ел Татио

Стари серни мини предлагат сюреалистични гледки

Друго атрактивно място за посещение в пустинята са гейзерите ел Татио, които са най-високите в света. Екскурзиите за тях, отново с джипове или високопроходими микробуси, както се случват всички турове в пустинята, започват около 4 часа сутринта, тъй като са отдалечени от Сан Педро де Атакама на около 100 километра. Гейзерите са разположени на 4200 метра надморска височина, а туристите пристигат при тях по време на изгрева. И е задължително да са подготвени за сковаващия студ, който цари в пустинята по това време на денонощието.

Заради ранното ставане повечето агенции предлагат закуска в полеви условия на фона на бликащата гореща вода и пара от недрата на земята, което със сигурност е неповторимо преживяване. Обикновено ескурзията се съчетава с посещения на различни езера, наблюдение на викуни, лами, фламинго и вискачи. Пътят може да заведе туристите и до стари серни мини, които са затворени, но пазачите знаят тайните пътеки, за да покажат гледки, които като че ли са от друга планета – червени и жълти езера, заобиколени от почти тропическа джунгла. И всичко това насред най-сухата пустиня на планетата.

Екскурзиите до Ел Татио обикновено приключват в топлите естествени байсени на Пуритама, в които туристите с удоволствие се потапят, въпреки доста ниските температури на въздуха в Атакама сутрин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм