Разпети петък – денят на Христовите страдания

На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Да си без дом От сряда в Унгария това е престъпление

Още тази седмица полицията в Будапеща щяла да започне с хайките

Когато преди близо 30 години по улиците и в подлезите на Будапеща се появиха първите бездомници, много унгарци бяха шокирани от този страничен ефект на политическите промени. Междувременно всички свикнаха с бездомните хора. А те са легион: едва ли има друга европейска столица с толкова много бездомници и най-вече с толкова много възрастни хора без покрив над главата.

Унгарският премиер Виктор Орбан отдавна иска да реши проблема по един доста радикален начин – като просто забрани бездомничеството. Но опитите на правителството и на отделни общински власти да въведат тази забрана се проваляха многократно пред Конституционния съд и пред Върховния съд на Унгария, за последен път през 2016 година. Затова през юни тази година бездомничеството беше забранено по силата на поправка в конституцията, без Конституционният съд да може да обжалва решението. Оттогава в унгарската конституция е записано, че „обитаването на обществени места е забранено“.

Ако не изпълнят разпорежданията на полицията да напуснат мястото и не се настанят в някое общежитие или приют, те могат да бъдат наказани с полагане на общественополезен труд. Ако пък откажат, могат да бъдат арестувани. Арест се предвижда и в случай, че в рамките на три месеца бездомниците игнорират три полицейски нареждания да напуснат общественото място, което обитават. При такова стечение на обстоятелствата бездомните хора ще бъдат съдени по бързата процедура, след което им предстои престой зад решетките. Освен това полицията ще може по всяко време да конфискува вещите на бездомниците и да ги унищожава.

Редица неправителствени организации, сред които и сдружението „Градът принадлежи на всички“, протестират от месеци срещу новата забрана, окачествявайки я като „нечовешка“ и абсолютно неподходяща за решаването на проблема. Унгарското правителство отхвърля всички критики – и най-вече обвиненията, че криминализира бездомниците.

От „Дойче веле“, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. държавата е длъжна да осигури приюти, а нпо-тата вместо да ривът – да плащат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.