Да си без дом

От сряда в Унгария това е престъпление

Още тази седмица полицията в Будапеща щяла да започне с хайките

Когато преди близо 30 години по улиците и в подлезите на Будапеща се появиха първите бездомници, много унгарци бяха шокирани от този страничен ефект на политическите промени. Междувременно всички свикнаха с бездомните хора. А те са легион: едва ли има друга европейска столица с толкова много бездомници и най-вече с толкова много възрастни хора без покрив над главата.

Унгарският премиер Виктор Орбан отдавна иска да реши проблема по един доста радикален начин - като просто забрани бездомничеството. Но опитите на правителството и на отделни общински власти да въведат тази забрана се проваляха многократно пред Конституционния съд и пред Върховния съд на Унгария, за последен път през 2016 година. Затова през юни тази година бездомничеството беше забранено по силата на поправка в конституцията, без Конституционният съд да може да обжалва решението. Оттогава в унгарската конституция е записано, че „обитаването на обществени места е забранено“.

Ако не изпълнят разпорежданията на полицията да напуснат мястото и не се настанят в някое общежитие или приют, те могат да бъдат наказани с полагане на общественополезен труд. Ако пък откажат, могат да бъдат арестувани. Арест се предвижда и в случай, че в рамките на три месеца бездомниците игнорират три полицейски нареждания да напуснат общественото място, което обитават. При такова стечение на обстоятелствата бездомните хора ще бъдат съдени по бързата процедура, след което им предстои престой зад решетките. Освен това полицията ще може по всяко време да конфискува вещите на бездомниците и да ги унищожава.

Редица неправителствени организации, сред които и сдружението „Градът принадлежи на всички“, протестират от месеци срещу новата забрана, окачествявайки я като „нечовешка“ и абсолютно неподходяща за решаването на проблема. Унгарското правителство отхвърля всички критики - и най-вече обвиненията, че криминализира бездомниците.

От „Дойче веле“, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения