Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Двадесет и втори празник на японската култура се проведе във Великотърновския университет

Н. Пр. г-н Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония, и проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет, приветсtrтваха участниците и гостите на Двадесет и втория празник на японската култура. По традиция този празник се организира всяка година от студентите, изучаващи японски език в университета.
„Искам за изразя своето уважение и благодарност към ръководството на университета и лично към ректора проф. Христо Бонджолов, към преподавателите, които неуморно дават своя принос, но и към студентите за усилията, с които усвояват езика ни. Вярвам, че чрез този празник отношенията между България и Япония стават още по-добри“, подчерта в изказването си Н. Пр. г-н Масато Ватанабе.

И тази година има много изненади, интересни презентации, демонстрации, чрез които се цели да бъде представена традиционната и съвременната японска култура в нейния колорит и многопластовост, както и да се предостави възможност всеки да се докосне до японската чувствителност и усет за красота, до житейската философия и мъдрост на японците.

В програмата са включени: демонстрации на шотокан карате, айкидо и иайдо; презентация „Символиката в японската култура“, Кендо демонстрация, презентация и демонстрация на японското еротично изкуство на връзването Секибаку шибари и др.

Във фоайето на аулата са разположени работни щандове с оригами, калиграфия, Го, кимона, играчки, японска храна, ръчно изработени аксесоари, плакати, сувенири, пиксел арт, рисуване на портрети и др.
За учениците и младежите, които се интересуват от специалностите с японски език във Великотърновския университети и възможностите за обучение в Япония, ще има среща разговор с преподаватели и настоящи студенти, които изучават японски език.

В далечната 1997 г. по инициатива на преподаватели по японски език, тогава студенти в трети и четвърти курс, и с помощта на японските доброволци от Японската агенция за международно сътрудничество, се поставя началото на тази хубава традиция – празник на японската култура.
Четири години по-рано, през 1993 г., Великотърновският университет приема първите си студенти в специалност „Приложна лингвистика с японски език“.

В момента японски език се изучава в специалностите Приложна лингвистика с втори чужд език (японски), Приложна лингвистика. Английски и втори чужд език (японски) с информационни технологии и Български език и източен език (японски език) към катедра „Класически и източни езици и култури“. Тези специалности са уникални за България. Понастоящем в първи, втори, трети и четвърти курс японски език изучават над 60 студенти.

Благодарение на контактите с Японското посолство в България, Японската фондация, японските университети – Хакухо, Бункьо гакуин, Кокушикан и Кьоай гакуен, гр. Маебаши и Фукуяма, студентите и преподавателите получават реални възможности за участие в курсове и специализации в Япония, което допринася за усъвършенстване подготовката на студентите и съответно за научното израстване на преподавателския състав. Някои от тях са едногодишни специализации в японски университети, организирани от японското Министерство на образованието и по двустранни договори с горепосочените университети; конкурси по ораторско майсторство, провеждани в София; международно признатите изпити за ниво на владеене на японски език, организирани и провеждани от Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” и Министерството на образованието в Япония.

Независимо коя от специалностите ще изберат, студентите получават възможно най-добрата подготовка не само на ниво владеене на японски език, но също така се учат и да разбират правилно японския манталитет и начин на мислене, което спомага за тяхната пълноценна реализация, независимо дали като преводачи или като учители.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.