Двамата водолази-спасители на Варна получиха признание

На връх Никулден и след 41 години, откакто са спасили Варна при един от най-тежките инциденти по Черноморието с пожара на танкера "Ерма", двамата водолази Пламен Димов и Веселин Димов получиха признание. Те бяха наградени с почетния знак на кмета на града.

Както писа неотдавна "Труд" в тежката спасителна операция, продължила повече от денонощие, са участвали и рискували живота си стотици огнеборци, военни и моряци, но двамата герои бяха забравени. Публично ще си върна почетния знак, докато те не получат най-после признание, зарече се к.д.п. Никифор Герчев, който тогава е бил началник на Аварийно-спасителния отряд и лично е ръководил операцията за потушаване на пожара.

Във фаталния 23 юни 1977 г. огънят и 91 взрива на танкера "Ерма", пълен с 9000 т либийски нефт, на косъм едва не хвърлят града във въздуха. Варна е била заплашена от ударна вълна, която е щяла да помете всичко на 3 км от пристанището. Спасителните кораби ту приближавали, ту отстъпвали от огнището на пожара. Най-тежката задача да запушат теча в танкера се паднала на водолазите, а късата клечка извадили Пламен и Веселин, тогава на 22 и на 24 години. Все едно да скочиш върху горящ огън, връща лентата назад Пламен. И двамата водолази са участвали следващата година в другото голямо бедствие, когато на 7 ноември се обръща понтонният мост в Белослав и стотици падат в студените води. Жертвите са 69. Двамата водолази са вадили хора в продължение на 4 денонощия.

Професията водолаз не е да се любуваш на рибки, водорасли и корали, а да си в студа, тинята и мрака, казват истинските морски герои на Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България