Двама души загинаха от топлинен удар в Испания

Рекордни горещини отчетоха днес в Западна Европа. В Испания двама души загинаха от топлинен удар. Властите предупредиха, че температурите може да растат още, докато в Каталуния продължават да се борят с голям горски пожар.

В Южна Франция близо до Монпелие бяха измерени рекордните 45,1 градуса. Предишният рекорд от 44 градуса беше постигнат при горещата вълна през 2003 и доведе до хиляди жертви. В Южна Франция училищата и детските градини са затворени.

Досегашният температурен рекорд в страната от 44,1 градуса днес беше надминат с цял един градус. Температура от 45,1 по Целзий се измерва за първи път в историята на Франция. "В Ним и региона, ако следите прогнозите, ще видите, че тук най-често са най-големите горещини и в цяла Франция ние най-много страдаме от горещините. Така че да не се учудваме, че през зимата вали сняг, а през лятото е горещо", разказва местният жител Серж Трюлю, информира БТВ.

"Наистина е изключително събитие, че поставяме нови температурни рекорди толкова рано - още на 28 юни, а не през юли или август", заяви Клеър Нюлис от Световната метеорологична организация. В същото време, мощна гръмотевична буря с градушка удари Унгария, която също беше в плен на жегите.

Коментари

Задължително поле